Sari la conținut

Cele mai frecvente trei afecțiuni care nu ne lasă să dormim

Sursă foto: Pixabay

Tulburările de somn sunt afecțiuni care ne împiedică să adormim sau care ne trezesc, astfel încât nu putem avea un somn odihnitor, iar în timpul zilei ne simțim obosiți, somnolenți, fiindu-ne mai greu să ne desfășurăm activitățile zilnice.

Este posibil ca toți oamenii să aibă din când în când un somn de calitate redusă sau să aibă dificultăți în a adormi, însă dacă aceste evenimente se repetă și persistă pentru perioade mai lungi este posibil să vorbim despre o tulburare de somn. Afecțiunile care ne afectează somnul sunt de multe feluri, însă cele mai frecvente sunt insomnia, sindromul de apnee în somn și sindromul picioarelor neliniștite.

1.Insomnia

”Insomnia este una din cele mai frecvente afecțiuni ale somnului, având o prevalență crescută în societate. Insomnia este caracterizată de episoade repetate în care nu putem adormi sau în care nu putem să dormim pe toată durata nopții. Insomnia poate să varieze din punct de vedere al frecvenței cu care apar simptomele și al persistenței acestora.

Aproximativ 50% din adulți suferă de episoade ocazionale de insomnie, pe când aproximativ 10% pot suferi de insomnie cronică. Insomnia poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică.

Insomnia acută durează de la o noapte la câteva săptămâni, pe când insomnia cronică este caracterizată prin apariția fenomenelor specifice pentru cel puțin trei nopți pe săptămână, pentru o lună sau mai mult,” a explicat, pentru Doctorul Zilei, dr. Dr. Ioan Bulescu, Medic Specialist ORL, competențe în somnologie.

2.Sindromul de apnee în somn

Potrivit medicului, sindromul de apnee în somn este cea mai frecventă tulburare respiratorie în somn. Este caracterizat prin episoade repetate de întreruperi ale respirației în timpul somnului, asociate, de cele mai multe ori, cu sforăitul și somnolența în timpul zilei. Există două tipuri principale de apnee în somn: apneea obstructivă în somn și apneea în somn de tip central.

”Apneea obstructivă este de departe cea mai frecventă, fiind cauzată de un blocaj la nivelul căii respiratorii superioare, pe când în apneea de tip central, creierul nu trimite impulsurile respiratorii către mușchii respiratori.

În ambele cazuri, pacienții și partenerii lor de somn pot să declare episoade de oprire a respirației în timpul somnului, treziri repetate, treziri cu senzație de sufocare, dar și somn neodihnitor, somnolență în timpul zilei, tulburări de concentrare și de memorie, etc,” a adăugat dr. Bulescu.

3.Sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulburare de somn cauzată de o nevoie intensă, irezistibilă de a mișca picioarele. Această senzație este accentuată în starea de inactivitate a membrelor inferioare (atunci când pacientul este întins în pat, sau stă așezat pentru perioade lungi de timp). De asemenea, disconfortul caracteristic la nivelul picioarelor este accentuat seara, astfel încât pacienții care suferă de această problemă au dificultăți în a adormi sau în a își menține somnul.

”De cele mai multe ori, pacienții cu sindromul picioarelor neliniștite simt nevoia să se ridice în picioare și să meargă prin cameră pentru a reduce acea senzație de disconfort. Astfel, pentru că somnul lor este intens modificat de aceste simptome, ei suferă frecvent de somnolență în timpul zilei, iritabilitate sau tulburări de concentrare,” a completat specialistul în somnologie.

Indiferent de timpul de tulburare de somn, efectele în timpul zilei sunt asemănătoare, fiind determinate de somnul insuficient sau excesiv de fragmentat. În cazul în care observăm aceste simptome, și mai ales dacă acestea persistă, ar trebui să consultăm un medic specialist deoarece există soluții de tratament.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel