joi, martie 30, 2023

Analize medicale gratuite. Morbiditatea ar fi cu mult mai mică în țara noastră, dacă s-ar prezenta toată lumea la examinarea anuală. 

Însă, când vine vorba de analize, nu e indicat ca pacientul să solicite o anumite investigație, ci să vorbească mai întâi cu medicul de familie care îi va recomanda analizele potrivite.

Analize medicale gratuite care se fac anual

Vă prezentăm cele mai importante investigații, care se pot face gratuit cu trimitere de la medicul de familie:
Hemograma oferă o privire de ansamblu asupra numărului, distribuției și dimensiunilor celulelor din sânge și poate semnala prezența unei anemii (nivel redus de fier). „Fie pacienta are o menstruație abundentă, fie undeva în corp există o sângerare. În cazul bărbaților poate fi vorba de hemoroizi”, explică medicul de familie Georgeta Mihăilescu.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

La fel de importantă e și măsurarea glicemiei, pentru a stabili nivelul glucozei în sânge. „Îți spune în proporție de 99% dacă ai sau nu diabet. Asta dacă nu cumva cineva a vărsat un borcan de zahăr în mostra de analiză”, glumește doctorul Georgeta Mihăilescu.

Măsurarea glicemiei și uremia

În plus, analiza glicemiei, completată de examenul trigliceridelor și al colesterolului poate da în vileag sindromul metabolic. O dereglare care creşte semnificativ riscul de diabet zaharat de tip 2 și se asociază frecvent cu bolile de inimă, ficatul gras, sindromul ovarelor polichistice, litiaza biliară sau apneea.
Nu trebuie trecută cu vederea nici uricemia, o analiză care determină cantitatea de acid uric din organism, eliminat în mod normal prin urină.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Prea mult acid uric duce însă la insuficiență renală sau la pietre la rinichi. „Tot uremia indică guta, o boală care a cuprins întreaga Europă”, atrage atenția medicul de familie. Afecțiunea este caracterizată prin inflamarea dureroasă a articulațiilor (de regulă degetele mari ale picioarelor) și nu poate fi complet vindecată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private