Categories: Stil de viaţă

Cele mai murdare locuri din bucătărie. Aceste 5 zone trecute cu vederea sunt adesea focare de microbi

Locuri din bucătărie care pot fi focare de microbi. Bucătăria, deși este zona preferată al întregii familii, poate să fie și cel mai murdar loc din casă, cam pe același loc cu baia.

Murdăria poate apărea din motive evidente, adică vase nespălate, utilizarea cuptorului sau diverse substanțe vărsate pe gresie, de exemplu. Numai că există zone și obiecte din bucătărie care sunt trecute cu vederea, fix acelea care ar putea să fie cele mai murdare.

Iată o listă cu primele cinci locuri cele mai murdare din bucătăria ta și câteva despre cum să le păstrezi mai curate.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Focare de microbi în bucătărie: Chiuveta

Reputația chiuvetei de bucătărie de a fi una dintre cele mai riscante zone ale bucătăriei se datorează rolului său de captură atât pentru resturile de mâncare gătită, cât și pentru alimentele negătite, în special pentru carnea crudă.

Potrivit experților, o acumulare de gunoi în chiuvete numită biofilm ar putea fi vinovată din spatele tusei persistente, răcelii și chiar infecției urechii. Biofilmul nu numai că miroase urât, ci ar putea fi periculos, ducând la infecții cu listeria, salmonella, E. coli, MRSA și legionari, conform Plumbworld.

Ba chiar, acel biofilm poate fi chiar suficient de mare pentru a se rupe și a ajunge pe alimente sau vase.

Compartimentele pentru carne și legume din frigider

Sertarele pentru legume și carne din frigider ar putea găzdui agenți patogeni precum salmonella, listeria, Salmonella, E.coli, drojdia și mucegaiul, potrivit unui studiu al National Sanitation Foundation.

Fundația a recomandat oamenilor să păstreze produsele pe un raft separat deasupra cărnii crude, păsărilor și fructelor de mare. Pentru a curăța compartimentele pentru legume și carne, se spune că oamenii ar trebui să scoată sertarul și apoi să folosească un burete sau o cârpă curată pentru a spăla sertarul cu detergent ușor și apă caldă. Este indicată și utilizarea unei soluții de bicarbonat de sodiu pentru a ține comenzile la distanță.

Curățarea ar trebui să aibă loc lunar sau dacă sunt prezente sucuri de carne vărsate. Sertarele ar trebui păstrate la temperaturi sub 5 grade Celsius, deoarece „temperaturile reci încetinesc creșterea bacteriilor”.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Focare de microbi în bucătărie: Bureți, cârpe și perii de curățare

Curățarea vaselor după fiecare masă este de la sine înțeleasă, dar vă curățați și materialele de curățenie? Buretele de bucatarie ar putea avea la fel de multe bacterii ca și interiorul unei toalete, potrivit unui studiu publicat in Scientific Reports.

Jennifer Quinlan, microbiolog la Universitatea Drexel, a declarat pentru NPR următoarele modalități de a menține bureții curați:

  • Țineți bureții departe de carnea crudă,
  • Înlocuiți-vă buretele la fiecare două săptămâni
  • Curățați-vă buretele la fiecare câteva zile, punându-l în mașina de spălat vase într-un ciclu de uscare încălzit sau umezire sau punându-l la cuptorul cu microunde pentru un minut

„Nu sterilizează buretele. Dar amintiți-vă, bacteriile pe care vrem să le ucidem sunt cele care vă vor îmbolnăvi”, a explicat Quinlan. 

Focare de microbi în bucătărie: Borcane de condimente

Borcanul de condimente va adăuga mai mult decât doar aromă mâncărurilor tale dacă nu ești atent. Un studiu din noiembrie 2022 publicat în Journal of Food Protection a constatat că borcanul de condimente a avut cel mai înalt nivel de contaminare încrucișată în bucătăriile de acasă.

Asta pentru că oamenii tind să ia aceste borcane după ce manipulează carne crudă sau legume depozitate în sertare contaminate. Uneori, oamenii stropesc un condiment uscat dintr-un borcan cu mâinile care tocmai au manipulat produse alimentare crude.

Experții recomandă curățarea exteriorului borcanelor de condimente cu apă fierbinte și săpun și măsurarea condimentelor în recipiente înainte de a manipula carnea crudă.

Mânere de cuptor, dulapuri și uși

Curățați-vă cadranele mânerelor și mânerele ușilor. Oamenii ating frecvent suprafețele din bucătărie cu mâinile lor murdare și acestea pot adăposti bacterii periculoase precum listeria, salmonella, stafilococul și norovirusul.

Dacă suprafețele sunt texturate pot exista și mai multe bacterii. Mânerele trebuie spălate zilnic cu apă fierbinte și săpun.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

7 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

7 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

8 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

8 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

8 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar