Sari la conținut

Un medic a dezmințit unul dintre cele mai mari mituri despre carnea de porc: NU este un produs greu, așa cum cred mulți

carnea de porc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mit dezmintit despre carnea de porc

Din cuprinsul articolului

Medic: „NU este un produs greu, așa cum cred mulți”. Este sau nu este carnea de porc una dintre cele mai dăunătoare cărnuri? Un medic a dezmințit unul dintre cele mai mari mituri despre carne de porc.

Beneficiile cărnii de porc

Este bogat în multe vitamine și minerale, inclusiv B1, B6, PP, precum și potasiu, fosfor, cobalt, molibden, crom și zinc. 100 g din el conțin 356 de calorii. Potrivit nutriționistului, consumul moderat al unui produs de înaltă calitate asigură că acesta este o sursă excelentă de nutrienți, și nu un produs greu, așa cum cred mulți oameni. Acesta este unul dintre principalele mituri.

Cel mai mare pericol în consumul de carne de porc este pregătirea necorespunzătoare

mit despre carnea de porc
Sursa foto: Pexels

Un medic nutriționist spune că organismul uman funcționează normal dacă este consumată o dată sau de două ori pe săptămână cu o garnitură de legume.

„Cel mai mult – până la 50 de grame de grăsime – se află în piept, cel mai puțin – aproximativ 5 grame la 100 de grame – în fileul slab. Nu mâncați carne de porc de mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână sau chiar mai rar în cantitate de 100-150 de grame.

Dacă aveți probleme cu tractul gastrointestinal, renunțați complet la carnea de porc. Carnea este proteine. Iar proteinele se absorb mai bine impreuna cu legumele si ierburile: legume tocate, salata verde, rosii, castraveti, ardei, broccoli, conopida etc., spune medicul nutriționist Lyudmila Mikityuk.

Toxoplasmoza

Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului de produs insuficient gătit este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți unicelulari protozoari, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic. În plus, este posibilă infecția cu tenia de porc și viermi rotunzi (trichinella).

Carnea de porc conține grăsimi saturate, care trebuie consumate cu prudență de către persoanele cu tulburări ale metabolismului trigliceridelor pentru a evita dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei. De asemenea, este de remarcat faptul că produsele semifabricate din carne de porc (de exemplu, cotlet și chiftele, cârnați semi-afumati și șuncă) nu pot fi clasificate nici ca produse sănătoase. Conțin agenți de colorare, agenți de îngroșare, potențiatori de aromă și conservanți, care sunt necesari pentru a conferi produselor un bun „aspect comercial”.

Consumul regulat de astfel de produse, sistemul digestiv are de suferit. Persoanele supraponderale și obeze ar trebui să consume carne de porc cu prudență. În acest caz, ar trebui să se acorde preferință bucăților cele mai slabe, tăind mai întâi grăsimea. O porție de carne de porc pe zi (pentru persoanele supraponderale) nu trebuie să depășească 150 g și este recomandat să consumați această carne rar, înlocuind-o cu carne albă de pasăre, vită sau vițel.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel