Sari la conținut

Medic: aceste legume îngroașă sângele

alimente ideale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente ideale pentru femei: reduc riscul de boli

Din cuprinsul articolului

Hipercoagulabilitatea (îngroșarea sângelui) este o problemă gravă care poate avea consecințe nefaste. Ea poate apărea pe fondul unei inflamații cronice, al unor mutații genetice, din cauza unui exces de globule roșii sau de proteine.

„Malnutriția, obiceiurile proaste, în special fumatul, pot declanșa procesul”, spune medicul rus Nikolai Medvedev.

Specialistul adaugă că plângeri precum amețelile frecvente, durerile de cap, manifestările de slăbiciune, hipertensiunea arterială, vederea încețoșată, apariția nejustificată a hematoamelor, la femei – avorturi spontane, pot emite îngroșarea sângelui.

Cu toate acestea, hipercoagulabilitatea poate fi complet asimptomatică, dar între timp la formarea unui cheag de sânge sau a unei tumori.

„Dacă examinările și testele arată tulburări de sângerare în organism, atunci medicul va prescrie un tratament antiplachetar sau anticoagulant. Dar înainte de toate este necesar să vă schimbați stilul de viață, altfel nu va exista niciun efect. În special, este necesar să se renunțe la obiceiurile proaste și să se bea mai multă apă (un litru și jumătate până la doi litri pe zi)”, adaugă medicul.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că unele substanțe conținute în anumite alimente reduc sau chiar neutralizează efectul acestor medicamente. Este foarte important să se evite administrarea unor cantități mari de vitamina K.

Legume cu frunze verzi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Legume care îngroașă sângele

„Vitamina K1 se găsește în alimentele de origine vegetală. Dacă suferiți de o tulburare de sângerare, eliminați din alimentația dumneavoastră legumele cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi pătrunjelul, busuiocul, coriandrul, spanacul, salata verde, ceapa verde, broccoli, varza albă și chinezească.

De asemenea, excludeți din alimentația dumneavoastră prunele uscate, rădăcina de țelină, caju și nucile de pin. În plus, rodiile, kiwi, afinele, murele îți pot face rău”, mai spune medicul. Specialistul adaugă că vitamina K2 se găsește în produsele de origine animală. În cantități mari este conținută în ficatul de vițel și de gâscă, de pui, conchide ActualNo.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel