Sari la conținut

Cum previi infecția cu bacteria Salmonella? Iată pentru ce persoane este mai periculoasă

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Culoarea cojii ouălor nu influențează calitatea nutrițională

Din cuprinsul articolului

Infecția cu bacteria Salmonella, numită și salmoneloză, este o afecțiune care provoacă simptome neplăcute și poate fi un adevărat pericol pentru persoanele vulnerabile.

Tratamentul poate fi, în anumite cazuri, complicat. Pentru persoanele vulnerabile sau care suferă de anumite afecțiuni preexistente, infecția cu Salmonella poate reprezenta un risc.

Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi).

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele sunt, de obicei, gastro-intestinale: diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale.

Simptomele pot apărea după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella și durează, în general, până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuata încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos, comunică ctd-babes.ro.

Cum previi salmoneloza?

-gătiți bine carnea, în special pe cea a păsărilor de curte

– nu mâncați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat

– nu mâncați și nu beți alimente din surse nesigure

– spălați ouăle înainte de a le folosi, cu săpun

– spălați legumele și fructele înainte de a le consuma

– spălați toate zonele de lucru din bucătărie și ustensilele de bucătărie cu apă și săpun imediat după ce au fost folosite pentru gătit

– țineți seama de posibilitatea transmiterii bacteriei Salmonella prin contaminare încrucișată, de exemplu, atunci când sucurile din carnea cruda vin în contact cu alimente gata pregătite pentru consum, cum ar fi salate sau contaminarea cu mâinile nespălate după manipularea unor ouă nespălate și contaminate

– spălați-vă mâinile ori de câte ori treceți de la prepararea unui produs la altul

– spălați-vă mâinile cu apă și săpun după ce atingeți animale, carne cruda în general, fecale de om sau de animale

– dacă dețineți reptile, păstrați-le departe de copii, persoane în vârstă sau persoane cu un sistem imunitar slăbit

– spălați-vă întotdeauna pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge un copil

– spălați-vă mâinile după ce mergeți la baie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel