Sari la conținut

Cele mai periculoase ALIMENTE pentru colesterolul tau

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Acestea sunt alimentele despre care experții spun că sunt principalii vinovați pentru creșterea colesterolului, nu ouăle, așa cum se credea până acum.

Indicatori de colesterol

Cercetătorii au învățat multe despre colesterol de pe vremea când medicul vă avertiza să nu consumați ouă și fructe de mare. Acum știm că, deși aceste alimente conțin colesterol, ele nu sunt cauza principală a nivelului ridicat al acestuia în sânge.

Alimentele legate de colesterolul ridicat care trebuie evitate

S-ar putea să fiți surprins să aflați că jumătate din toate atacurile de cord au loc la persoanele cu colesterol normal. Un studiu revoluționar din 2017, publicat în New England Journal of Medicine, a analizat 10.000 de persoane care au suferit atacuri de cord și au observat niveluri ridicate în sânge ale unei proteine asociate cu inflamația: proteina C reactivă, sau CRP.

Unora li s-a administrat un antiinflamator, iar altora un placebo; grupul cu antiinflamatoare a prezentat cu 37% mai puțină inflamație și cu 15% mai puține evenimente cardiovasculare (cum ar fi atacurile de cord) în comparație cu grupul cu placebo.

Răcoritoare

Acum că cercetătorii știu că alimentele bogate în colesterol nu cresc de fapt colesterolul din sânge atât de mult, ei au fost nevoiți să caute alți vinovați, spune dieteticianul Marie Spano, nutriționist sportiv din Atlanta.

Inamicul public numărul unu se dovedește a fi zahărul: s-ar putea să fie chiar mai rău decât grăsimile saturate în ceea ce privește creșterea colesterolului și a riscului general de boli de inimă, potrivit unei cercetări din Progress in Cardiovascular Diseases.

Carne roșie procesată

Unul dintre alimentele care trebuie evitate în cazul colesterolului ridicat este carnea. Cu toate acestea, s-ar putea să nu vă dați seama că organismul dumneavoastră are nevoie de colesterol: acesta este folosit pentru a construi celule și hormoni esențiali. Potrivit unei cercetări publicate în American Journal of Clinical Nutrition, carnea roșie slabă, neprocesată, atunci când este consumată în cadrul unei diete de tip mediteranean, poate îmbunătăți sănătatea inimii.

„Acest studiu este important pentru că arată că carnea roșie poate face parte dintr-un model alimentar sănătos pentru inimă, cum ar fi un model alimentar de tip mediteranean”, spune Wayne W. Campbell, profesor de științe nutriționale la Universitatea Purdue din West Lafayette, Indiana, într-un comunicat de presă.

O meta-analiză publicată în revista Circulation a concluzionat că consumul de carne procesată, dar nu și de carne roșie, este asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Studiul Purdue a arătat că adulții supraponderali sau moderat obezi ar putea beneficia de o dietă de tip mediteranean, cu sau fără carne roșie, atâta timp cât carnea roșie este slabă și neprocesată.

Foto: Sorin Gheorghiță
https://unsplash.com/@sxtcxtc

Grăsimi trans

„Acizii grași trans artificiali cresc colesterolul și contribuie în mod independent la riscurile de boli de inimă”, spune Spano. Și în timp ce mulți producători au eliminat sau sunt în curs de eliminare a grăsimilor trans, acestea apar încă într-un număr surprinzător de alimente cu colesterol rău: produse de patiserie preambalate, deserturi și chiar unele tipuri de ciocolată.

Mâncare prăjită

Uleiurile folosite pentru prăjirea alimentelor sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, iar cercetările în domeniul chimiei alimentare au descoperit că gătitul alimentelor în aceste uleiuri la temperaturi ridicate induce reacții chimice care sporesc formarea de grăsimi trans.

Aceste alimente prăjite care trebuie evitate în cazul colesterolului ridicat tind să fie nesănătoase sau grase pentru început; gândiți-vă la puiul prăjit, la batoanele de mozzarella prăjite și la gogoși, de exemplu, ceea ce le face o dublă amenințare.

Pâine albă, orez și paste făinoase

Atunci când mănânci carbohidrați simpli fără fibre, organismul tău îi descompune ca pe zahăr și, ca urmare, crește inflamația și colesterolul LDL. Consumul excesiv de carbohidrați rafinați, cum ar fi orezul alb, pastele din făină albă și pâinea albă, poate avea același efect asupra organismului tău ca și consumul de sucuri, spune Amy Shapiro, dietetician din New York.

Unele cereale pentru micul dejun

Nu numai că majoritatea cerealelor sunt făcute din carbohidrați rafinați, dar cerealele pentru micul dejun tind, de asemenea, să conțină zaharuri adăugate, avertizează Spano. Într-un studiu publicat în Plos Biology, persoane care aveau un nivel sănătos al glicemiei au devenit prediabetice și diabetice după ce au mâncat un bol de cereale cu lapte.

utilizări ale uleiului de cocos

Ulei de nucă de cocos

Produsele din nucă de cocos (ulei, făină, apă) sunt populare printre unii guru ai sănătății, deși conținutul lor ridicat de grăsimi saturate poate crește colesterolul LDL. Indiferent dacă sunt saturate sau nesaturate, grăsimile de orice fel tind să crească nivelul HDL, deși uleiul de cocos pare a fi deosebit de eficient.

Cel mai bine este să îl consumați cu moderație (deși un profesor de la Harvard a numit uleiul de cocos „otravă pură”).

Asociația Americană a Inimii a emis un avertisment împotriva înlocuirii uleiurilor mai sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale, cu uleiul de cocos. Când vine vorba de gătit, nu toate uleiurile sunt egale, scrie RD.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel