Sari la conținut

Cele mai răspândite MITURI de VARĂ care duc la INTOXICAȚII alimentare

Intoxicațiile alimentare vin la pachet cu sezonul cald, iar motivul pentru care fac atât de multe victime este că oamenii au percepții total greșite despre cum trebuie depozitate corect alimentele. Printre cele mai comune mituri legate de mâncare în timpul verii se numără ideea conform căreia este în regulă să consumăm alimente dacă au stat în lada frigorifică sau că mâncarea alterată are miros și gust respingător.

Potrivit Departamentului de Siguranță Alimentară din SUA, intoxicațiile alimentare „lovesc” cel mai tare în perioada mai-septembrie, odată cu sezonul picnicurilor și al grătarelor. Iată câteva mituri care perpetuează boala:

  1. Mâncarea nu este la loc sigur nici măcar într-o ladă frigorifică. “Viața bacteriilor începe la 40 de grade. Dacă lada frigorifică nu face față temperaturilor de afară, microorganismele se vor multiplica în voie”, spune Bethany Thayer, dietetician și purtător de cuvând al Academiei de Nutriție din America. Acesta spune că pericolul poate fi evitat dacă lada se va umple numai în proporție de 75% cu alimente, un strat generos de gheață și abia apoi restul de 25% de produse. Ulterior, lada va stat la răcoare și umbră, nicidecum în soare.
  2. Mâncarea nu a fost contaminată dacă a stat doar 1-2 ore la temperatura camerei. “La o temperatură mai mare de 32 de grade, nu putem lăsa alimentele decât sub o oră”, arată Ximena Jimenez, de asemenea membră a Academiei de Nutriție din SUA.
  3. Alimentele stricate miros și au gust urât. Nimic mai neadevărat, arată Jimenez. Cea mai simplă regulă, spune ea, este a timpului: “Dacă nu-ți mai amintești de cât timp stă în frigider, aruncă-l!”. E mare ajutor sunt și termometrele de frigider, iar temepratura optimă este de 4,4 grade celsius.
  4. Îți poți da seama cât de pătrunsă este carnea de pe grătar uitându-te la ea sau apăsând-o cu degetele. Greșit. Chiar și cei mai experimentați bucătari folosesc un termometru alimentar, pe care-l înfing în cea mai groasă parte a cărnii, pe lângă oase și grăsime. Fripturile sunt gata la circa 76 de grade celsius, carnea tocată la 71, iar cea de porc la 62 de grade.
  5. Fructele și legumele nu trebuie spălate, atâta vreme cât sunt curățate de coajă. În realitate, avocado, castraveții, pepenele și multe alte produse proaspete nu pot fi consumate în siguranță decât dacă au fost spălate, chiar și după curățare.“Cuțitul este purtător al bacteriei E.coli, pe care o introduce înapoi în fruct”, atrag atenția specialiștii.
Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel