Sari la conținut

Cele mai rele alimente pentru creier. Cresc riscul de a dezvolta boli grave

beneficiul somnului de după-amiază pentru creier
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
beneficiul somnului de după-amiază pentru creier

Cele mai rele alimente pentru creier. Alimentaţia joacă un rol crucial, protejează creierul de boli grave dacă faci alegerile sănătoase. O dietă bogată în fructe de pădure, ulei de măsline, peşte, oleaginoase crude, legume şi verdeţuri constituie cea mai bună armă în lupta împotriva degenerării creierului.

Unele alimente, precum mezelurile și produsele fast-food, au efecte negative asupra creierului. Ca să îți păstrezi sănătatea creierului este foarte important să reduci sau să eviți pe cât posibil consumul acestor alimente recunoscute ca fiind cele mai rele alimente pentru creier.

 Mezelurile și produsele din carne procesate industrial

Aceste produse sunt sărace în nutrienți și foarte bogate în grăsimi saturate, care aduc o serie de efecte negative pe termen scurt dar și lung:

  • Pot scădea abilitatea creierului de a lupta împotriva formării plăcilor responsabile pentru boala Alzheimer
  • Împiedică creierul să asimileze informații noi și să dezvolte memoria de scurtă durată.

Uleiurile hidrogenate și parțial hidrogenate

Acesta este doar un nume de cod pentru grăsimile trans, despre care experții au concis că sunt extraordinar de dăunătoare pentru creier.

Pe lângă faptul că sporesc riscul de a deveni obez și de a dezvolta probleme cardiace, grăsimile trans pot cauza probleme importante în ceea ce priveste drenarea creierului.
Aceste grăsimi sunt asociate apariției bolii Alzheimer iar un studiu publicat în revista Neurology susține că un consum ridicat de grăsimi trans scade capacitățile cognitive și contribuie la scăderea dimensiunilor creierului.

 Zahărul

Cunsumul de zahăr în exces duce la demență

Dacă mai aveai nevoie de un motiv în plus pentru a evita să mai consumi dulciuri la birou, iată-l: „creșterea nivelului de zahăr din sânge nu conduce numai la creșterea în greutate și diabet, ci crește de asemenea și riscul de demență, atac cerebral și anxietate”, spune dr. Dow, citat de publicația byrdie.co.uk

 

Un studiu publicat de revista „Brain, Behaviour and Immunity” a scos în evidență faptul că excesul de zahăr „face ca hippocampusul, adică zona creierul responsabilă cu memoria, să se inflameze, ceea ce-i reduce capacitatea de lucru ” O altă cercetare a reliefat o legătură între consumul ridicat de zahăr și apariția depresiilor.

Creierul este primul organ afectat de consumul mare de sare

Sarea în exces
Știm deja că nu este bine să consumăm o cantitate mare de sare, deoarece aceasta poate să îmbolnăvească inima și rinichii. Însă, o nouă cercetare apărută recent în publicația Nature Neuroscience a scos la iveală efectele nocive pe care consumul de sare le are asupra sănătății creierului.

Cerceătorii avertizează că un consum mare de sare s-a dovedit a avea un efect puternic asupra creierului șoarecilor cobai, afectându-le grav memoria și favorizând declinul cognitiv.

Acest lucru este cauzat de faptul că circulația sângelui nu se realizează corect la nivel cerebral.

„Creierul este primul organ afectat de consumul mare de sare. După trei luni de experimente, șoarecii cobai au ajuns la demență”, avertizează dr. Costantino Iadecola, unul dintre coordonatorii studiului.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel