marți, octombrie 20, 2020

Cancerul, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii și diabetul sunt cele patru boli care fac cele mai multe victime, la nivel mondial. 

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, în jur de 80% dintre oameni mor din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii cronice și a diabetului.

În ciuda numeroaselor descoperiri din ultimele decenii şi a terapiilor inovatoare apărute împotriva cancerului, numărul românilor cu boli oncologice creşte alarmant, de la an la an. O arată un raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului – GLOBOCAN 2018, potrivit căruia, în ţara noastră, au fost estimate peste 83.000 de cazuri de cancer nou diagnosticate, în anul 2018, şi peste 50.000 de decese din această cauză.

Citește și:

Pe primele locuri în ceea ce privește incidența se află cancerul pulmonar, colorectal, cancerul de sân la femeie și cel de prostată la bărbaţi, dar şi leucemiile – tipuri de neoplazii care se găsesc și printre primele cinci locuri în privința mortalității.

În România, 58% dintre decese sunt provocate de bolile cardiovasculare, acestea fiind principala cauză de mortalitate. Un studiu publicat anul trecut arată că rata de mortalitate din cauza insufieinţei cardiace cronice este estimată pentru România la 40/100.000 de persoane, de două ori mai mare decât în în alte ţări ale UE. De asemenea, se estimează că 4,7% din populaţia peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, ceea ce reprezintă circa 560.000 de pacienţi. În fiecare oră, apar în medie cinci cazuri noi de insuficienţă cardiacă, ceea ce duce la o medie de circa 45.000 cazuri noi/an. Factorii de risc ai bolilor cardiac sunt în primul rând, fumatul, valorile ridicate ale tensiunii arteriale şi ale colesterolului, obezitatea, diabetul, consumul excesiv de alcool şi stresul.

Diabetul crește de 26 de ori riscul bolilor de inimă

Citește și:

Diabetul, în special cel de tip 2, este foarte răspândit la noi în țară, deși ar putea fi prevenit printr-un stil de viață sănătos. Studiul Predatorrarată o prevalenţă a diabetului de 11%, ceea ce înseamnă că la aproximativ zece români unul are diabet zaharat. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre – la nivel mondial o creştere în următorii 20 – 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%” Prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare, creşte riscul de insuficienţă cardiacă.

Citește și:

Incidența afecțiunilor respiratorii a crescut, în ultimii ani, în România, iar aceste boli au ajuns să omoare 150 de mii de români, în ultimul deceniu.

Parteneri