sâmbătă, ianuarie 23, 2021
Elena Oceanu

Potrivit doctorului David I. Katz, director al Centrului de Cercetare si preventie din Yale, sunt sase factori cheie, pe care ii numeste Super 6, care asigura o viata lunga intr-o stare buna de sanatate.

Cei Super 6 sunt: exercitii fizice, alimentatie echilibrata, fara tigara, somn, controlul stresului si sexul. Exista in aceasta lista si un top 3 al factorilor indispensabili, fiecare cu simbolul lui: activitatea fizica si picioarele; alimentatia echilibrata si furculita; tabagismul si degetele.

In opinia doctorului Katz, respectarea recomandarilor in privinta factorilor din top 3 diminueaza cu 80% riscul unei boli cronice. Cantitatea si calitatea somnului are repercusiuni majore asupra psihicului, sistemului imunitar si nervos, fiind serios implicat in aparitia cancerului. In termeni similari, trebuie sa ne raportam si la stres, care, in plus poate genera dezechilibre hormonale si inflamatii ce favorizeaza dezvoltarea cancerului.

In privinta sexului, doctorul Katz are si o explicatie: oamenii sunt fiinte sociale asupra carora relatiile cu semenii au influente majore. Astfel, indivizii care au relatii sexuale bazate pe afectiune reciproca sunt mai bucurosi, mai putin expusi bolilor cronice si traiesc mai mult decat cei care nu au parte de acest tip de relatii. Combinarea factorilor din Super 6 ar putea oferi beneficii pana la nivelul cromozomilor.

Totusi, doctorul Katz recunoaste ca nimic nu e garantat si pentru a explica el apeleaza la o comparatie din domeniul maritim: toate regulile pot fi respectate zilnic, dar curentii si vantulpot sa dea totul peste cap. Dar doctorul Katz risca sa dea ca sigur faptul ca respectarea celor Super 6 face diferenta, in sensul ca Super 6 ne poate spori sansele sa traim multi ani, sanatosi.