Sari la conținut

Celebru medic oncolog: aceasta este cea mai bună dietă pentru pacienții cu cancer. „Ar fi de evitat aceste alimente la pacientul oncologic”.

Care este cea mai bună dietă?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum să slabești fără ajutorul nutriționiștilor

Conf. Dr. Sanda Maria Crețoiu este doctor în biologie moleculară, consilier nutrițional și specialist în siguranță alimentară,  dar și consilier în nutrigenomică. Doamna doctor a explicat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate importanța microbiomului, dar și a dietei în cazul pacientului care se confruntă cu o problemă oncologică.

Dezehilibrul microbiomului poate duce la o serie de boli, precum cele de natură oncologică.  Potrivit doamnei doctor, pacienții care se confruntă cu un cancer ar trebui să adopte o dietă pe bază de plante, dietă recomandată chiar și persoanelor sănătoase.

”Există o tendință mondială care ne arată că-n foarte multe clinici din SUA, în special, și s-a început acum și-n Europa, să se recomande la pacientul oncologic o terapie bazată predominant pe plante. Oricum, 80% din dieta noastră ar trebui să fie bazată pe plante (…), dar acest lucru este foarte benefic pentru pacientul oncologic” spune prof. dr. Sanda Maria Crețoiu, conferențiar universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară.

Celulele canceroase proliferează mai puțin  cu această dietă

În cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate” aceasta a mai spus că ”background-ul meu de biolog molecular m-a făcut să cercetez foarte mult asupra acestui aspect și se arată că celulele canceroase proliferează mai puțin sau chiar intră în apoptoză dacă le lipsesc anumiți aminoacizi, precum metionina și cisteina. Or, se găsesc predominant în produsele animale, în carnea roșie în special, cât și în ou. Ar fi de evitat aceste alimente la pacientul oncologic”.

„În mod cert alimentația, de la care pornim, are o influență asupra microbiomului, mai mult decât atât se și știe cum poate să influențeze, alături de diverse tipuri de tratament, flora intestinală”, a adăugat și  prof. dr. Irinel Popescu.

Dieta pe bază de plante

O dietă sănătoasă are atât de multe beneficii dovedite, de la pierderea în greutate până la dezvoltarea mușchilor și oaselor puternice. Și oferă organismului mai mulți nutrienți de care are nevoie – care, la rândul lor, pot ajuta pacienții cu cancer să gestioneze mai bine efectele secundare legate de tratament și să-i ajute să rămână puternici în timpul recuperării.

Dietele pe bază de plante pot oferi o alternativă mai sănătoasă la Dieta Americană Standard (SAD) sau la dieta occidentală, o sărbătoare bogată în calorii, plină cu carne roșie, produse lactate bogate în grăsimi, alimente puternic procesate, alimente fast-food, carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate și sare.

Institutul American de Cercetare a Cancerului (AICR) promovează acum New American Plate, care se concentrează în schimb pe consumul de porții sensibile dintr-o varietate de alimente integrale – legume, fructe, cereale integrale și fasole – care au o valoare nutritivă ridicată și sărace în calorii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel