Sari la conținut

Cu toții avem celule canceroase în organism. Cum le împiedicăm să se dezvolte

plan de combatere a cancerului
Sursă foto: PDPics/Pixabay

Faptul că avem celule canceroase în corpul nostru nu înseamnă neapărat că vom dezvolta cancer. Sistemul nostru imunitar este echipat pentru a lupta împotriva acestora.

Cu toate acestea, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin măsuri de prevenție adecvate, putem ajuta sistemul nostru imunitar să-și îndeplinească eficient rolul în protejarea sănătății noastre. Prevenția și depistarea precoce rămân cele mai bune arme împotriva cancerului, oferindu-ne șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă.

Cancerul este una dintre cele mai devastatoare boli ale secolului nostru, afectând milioane de oameni în întreaga lume. Cu toate acestea, există o realitate adesea înfricoșătoare, dar puțin cunoscută: fiecare dintre noi are celule canceroase în corpul său. Cu toate acestea, aceste celule nu sunt întotdeauna periculoase sau în creștere rapidă.

Celulele canceroase și mutațiile genetice

Cancerul este o boală complexă care începe la nivel celular. Celulele normale din corpul nostru se divid și se înmulțesc pentru a înlocui celulele vechi sau deteriorate. Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste celule normale pot suferi mutații genetice care le fac să devină canceroase. Mutațiile genetice pot apărea din cauza expunerii la factori de mediu, cum ar fi radiațiile sau substanțele chimice toxice, sau pot fi rezultatul unor erori ale procesului de diviziune celulară.

Sistemul imunitar și supravegherea cancerului

Corpul nostru este echipat cu un sistem imunitar eficient care are capacitatea de a recunoaște și de a distruge celulele canceroase înainte ca acestea să devină o amenințare reală pentru sănătate. Acest proces este cunoscut sub numele de „supraveghere a cancerului”. Sistemul imunitar recunoaște anumite semne ale celulelor canceroase, cum ar fi modificările la nivelul proteinelor de pe suprafața acestora, și le atacă în mod activ.

Cum putem ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului

Există câțiva pași pe care îi putem urma pentru a ajuta sistemul nostru imunitar să rămână viguros și să lupte eficient împotriva celulelor canceroase:

  • O alimentație sănătoasă: Consumul unei diete bogate în fructe, legume și alimente cu conținut scăzut de grăsimi poate contribui la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de cancer.
  • Exerciții regulate: Activitatea fizică regulată nu ajută doar la menținerea greutății corporale sănătoase, ci și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.
  • Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc cunoscuți pentru dezvoltarea cancerului. Evitarea lor este esențială.
  • Protecția împotriva expunerii la radiații și substanțe chimice toxice: Reducerea expunerii la radiații ionizante și substanțe chimice toxice, atât în mediul de muncă, cât și în viața de zi cu zi, este importantă pentru prevenirea mutațiilor genetice.
  • Screening-ul și controalele medicale regulate: Pentru depistarea precoce a cancerului, este esențial să efectuăm controale medicale regulate și să respectăm recomandările pentru screening-ul specific fiecărui tip de cancer.
  • Vaccinarea împotriva unor tipuri de cancer: Unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, pot fi prevenite prin vaccinare.
  • Stresul și somnul adecvat: Un nivel ridicat de stres și un somn insuficient pot slăbi sistemul imunitar. Gestionarea stresului și asigurarea unui somn odihnitor sunt importante pentru menținerea sănătății generale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.