Sari la conținut

Cercetători: Această vitamină crește riscul de accident vascular cerebral

avc
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diferenta dintre AVC si AIT

Administrarea unei anumite vitamine sub formă de supliment nu numai că nu are niciun beneficiu pentru sănătate, dar crește și riscul de accident vascular cerebral, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Berkeley.

Vitamina care crește riscul de accident vascular cerebral

Unul dintre cei mai importanți experți în boli infecțioase din Statele Unite, Dr. John Swartzberg de la Universitatea California din Berkeley, consideră că suplimentele de vitamina E prezintă un risc pentru sănătate pentru un anumit grup de persoane.

Potrivit doctorului Schwartzberg, colegii săi de la universitate au descoperit vitamina E în urmă cu aproape un secol. De atunci, multe studii clinice au arătat că există beneficii pentru sănătate de pe urma acesteia, deoarece este un antioxidant puternic.

S-a demonstrat că aceste substanțe neutralizează radicalii liberi potențial dăunători. Apoi a început producția în masă de suplimente de vitamina E, despre care se pretinde că previn boala Alzheimer, bolile de inimă și tumorile.

Producătorii acestor suplimente susțin că vitamina E favorizează o bună vedere și sănătatea pielii. Cu toate acestea, prof. Schwartzberg consideră că studiile preliminare care arată beneficiile vitaminei E sunt în mare parte observaționale, nu clinice. Studii recente bazate pe o metodologie mai științifică nu au arătat niciun beneficiu al suplimentării cu vitamina E.

Mai multe studii au sugerat chiar că dozele mari de vitamina E sunt dăunătoare pentru sănătatea umană. În special, această vitamină crește ușor riscul de accident vascular cerebral hemoragic. O serie de cercetători au ajuns la concluzia că suplimentarea cu vitamina E crește, în general, mortalitatea.

obiceiuri care afectează creierul
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Vitamina D și legătura sa cu diabetul

Cercetările au constatat că persoanele cu deficit de vitamina D prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Cunoscută și sub numele de vitamina soarelui, aceasta are capacitatea de a reduce inflamația din organism.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că vitamina D susține nivelul sănătos al zahărului din sânge și metabolismul. În acest caz, rolul său este similar cu cel al reglării imunitare.

„Majoritatea oamenilor nu primesc suficientă vitamina D. Există dovezi că deficiența acesteia persoanele cu prediabet sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala”, spune endocrinologul Antonina Gureeva, comentând studiul.

„Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă suplimentele de vitamina D pot fi folosite singure pentru a reduce riscul de diabet de tip 2”, conchide expertul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel