duminică, august 1, 2021

Oamenii de știință de la Universitatea Cardiff au descoperit o nouă celulă a sistemului imunitar care distruge mai multe tipuri de cancer.

„Nimeni nu știa că o astfel de celulă există”, Profesorul Andrew

Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff, autor principal al studiului și expert în celule T. Cercetătorii au descoperit-o din întâmplare când analizau mai multe tipuri de sânge pentru a descoperi celulele imunitare care luptă cu bacteriile, potrivit The Telegraph.

Această nouă celulă imunitară are un receptor care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Astfel se lipește de majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.

O nouă celulă a sistemului imunitar

În studiile de laborator s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest

receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Profesorul Andrew Sewell spune că descoperirea unei celule care ar putea combate o gamă largă de cancere este „extrem de neobișnuită” și că ar putea sta la baza unei terapii universale împotriva cancerului.

Întrebat dacă această descoperire înseamnă că o persoană din Țara Galilor, căreia îi aparține sângele studiat, este complet imună la cancer, Sewell a spus: „Posibil. Această celulă imunitară ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă

acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu știm încă.”

Până în prezent, rezultatele testelor de laborator s-au dovedit a fi încurajatoare. Cercetătorii spun că testele clinice pe oameni ar putea începe chiar din luna noiembrie a acestui an, dacă noul tratament trece de toate testele de siguranță în laborator.

„Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament „universal”cu celule T, scăzând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate”, spune Profesorul Awen Gallimore, de la Centrul

de Cercetare pentru Cancer al Universității Wales.

 

Ultimele stiri

Parteneri