Cercetătorii au descoperit un nou super-aliment cu proprietăți anticancerigene

Cercetătorii au descoperit un nou super-aliment cu proprietăți anticancerigene
Cercetătorii au descoperit un nou super-aliment cu proprietăți anticancerigene

Studii recente au evidenţiat proprietăţile unor fructe originare din America de Nord – cunoscute, de altfel, şi consumate de multă vreme de nativii amerindieni; printre cele mai importante însuşiri ale lor se numără conţinutul foarte ridicat de licopen, o substanţă cu efecte puternice în ceea ce priveşte prevenirea cancerului.

Mici, roşii, cu un gust dulce-amărui şi acid, totodată, , fructele arbuştilor din genul Shepherdia – numite în America de Nord buffaloberries sunt consumate de animale însă şi de către oameni: populaţiile de nativi americani le cunoşteau de multă vreme şi le consumă în mod tradiţional.

Ceea ce este nou este recunoaşterea proprietăţilor şi a potenţialului lor de către oamenii de ştiinţă. Un  studiu publicat în Journal of Food Science sugerează că aceşti arbuşti ar putea reprezenta plante de cultură valoroase, mai ales în zonele subdezvoltate economic.

Fructele conţin cantităţi foarte mari de licopen (un antioxidant care se găseşte şi în tomate); conţin, de asemenea, un compus acid numit metil-licopenoat (un colorant alimentar natural) şi antioxidanţi fenolici, care ajută la prevenirea cancerului şi la încetinirea îmbătrânirii celulare. Aciditatea lor naturală a sugerat unor întreprinzători şi ideea că fructele ar putea fi utilizate pentru fabricarea unor vinuri.

Arbuştii Shepherdia cresc azi în special la marginea unor rezervaţii amerindiene din statele americane North Dakota şi South Dakota. Producţia comercială este limitată, dar autorii studiului consideră că plantele au un potenţial deosebit, care ar putea oferi oportunităţi nutriţionale şi economice care merită exploatate.

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox