marți, septembrie 28, 2021

Terapia cu venin de albine le poate diminua suferința bolnavilor de artrită. O injecție făcută din peptidele provenite din veninul de albine poate fi făcută în articulațiile dureroase.

Datorită puternicelor

proprietăți antiinflamatoare, peptidele, denumite melitine, opresc distrugerea cartilajului. Injecțiile au fost testate, deocamdată, doar pe șoareci de laborator, însă cercetătorii speră să ajute milioane de oameni afectați de artrită.

Terapia e folosită de mii de ani

Potrivit afirmațiilor făcute de Christopher Kim, director medical al Institutului Monmouth Pain, din statul american New Jersey, terapia cu venin de albine există, de fapt, de mii de ani. Referințe la acest gen de tratament pot fi găsite în scrieri medicale de pe vremea Egiptului Antic și a Greciei Antice. Cunoscută

și sub denumirea de „apiterapie“, această tehnică este mai des folosită în Estul Europei, în Asia și în America de Sud.

Se presupune că tratamentele au început după ce apicultorii rudimentari de atunci, care au fost înțepați de nenumărate ori de albine, au sesizat că nu mai resimt dureri, deși unii sufereau de artrită. Unii medici folosesc în continuare înțepătura directă a albinei, pentru a injecta veninul în organism.

Rezultate pozitive

Dr. Kim, care a folosit apiterapia pe 3.000 de persoane, a publicat un studiu efectuat pe parcursul a doi ani pe 108 pacienți cu reumatism și

osteoartrită ce nu răspundeau la tratamentele convenționale. Începând cu injecții de două ori pe săptămâna, medicul a crescut numărul acestora până în clipa în care starea pacienților s-a îmbunătățit în mod considerabil. Cei mai mulți dintre pacienți au arătat semne de îmbunătățire a stării de sănătate după aproximativ 12 injecții cu venin de albine.

În articolul său, publicat în martie 1989 într-o prestigioasă revistă germană de specialitate, Kim a concluzionat că apiterapia este un tratament sigur, eficient și lipsit de efecte secundare grave.

 

Diverse reacții

Deși terapia

cu venin de albine nu este încă aprobată în toate statele din SUA, aproximativ 50 de medici din această țară au raportat rezultate pozitive. Aceștia au susținut că injecțiile cu venin de albine tratează nu doar durerea provocată de artrită, ci și afecțiunile cronice, precum scleroza multiplă sau alte boli. Alții au afirmat că au tratat tensiunea arterială, astmul, pierderea auzului sau sindromul premenstrual cu venin de albine.

Un medic din Statele Unite ale Americii (SUA), Lawrence Cohen, a descoperit faptul că tratamentul cu veninul albinelor obișnuite are efecte surprinzătoare în unele

cazuri. Inițial, Cohen i-a aplicat unei văduve de 84 de ani câteva injecții pe săptămână cu venin de albine, apoi i-a redus tratamentul la o injecție la fiecare doua-trei săptămâni.

Pacientul a susținut că, după prima injecție cu venin de albine, a plecat din cabinetul medicului fără să mai simtă durerea. După un an de tratament, aceasta susține că nu mai resimte durerea și că, acum, nu mai are nevoie de injecțiile cu venin de albine.

 

Ultimele stiri