marți, octombrie 20, 2020

Un grup de experţi independenţi se va reuni miercuri, în SUA, la cererea Agenţiei americane de medicamente (FDA), pentru a face recomandări asupra autorizării sau nu a unui somnifer creat de laboratorul american Merck, dintr-o nouă clasă, care se dovedeşte mult mai eficient în lupta cu insomnia.

Insomnia poate avea consecinţe negative asupra activităţii socio-profesionale, a vieţii familiale, dar mai ales asupra stării de sănătate, fizică şi mentală.O cercetare publicată în European Heart Journal care a urmărit mai mult de 50.000 de persoane timp de 11 ani și a scos în evidență faptul că cei care nu dorm suficient sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă, o afecțiune care apare atunci când inima nu mai pompează suficient sânge în artere.

Citește și:

Experţii FDA explică că somniferul experimental suvorexant şi-a dovedit eficacitatea pe toate persoanele testate, indiferent de dozele administrate. Suvorexantul este o nouă clasă de somnifer care blochează substanţele chimice din organism şi care îl determină să rămână treaz.

Merck propune o doză de 15 mg pentru persoanele de 65 ani şi peste şi de 20 mg pentru pacienţii sub 65 de ani, în funcţie de severitatea insomniei.

Citește și:

FDA semnalează totuşi că noul somnifer poate avea efecte secundare periculoase, între care creşterea stării de somnolenţă în timpul zilei sau gânduri suicidare.

În ianuarie, FDA a cerut firmelor farmaceutice care produc medicamentul Ambien şi somnifere similare să reducă dozele, invocând studii care arată un risc crescut de somnolenţă diurnă şi de accident în trafic.

FDA a obligat, totodată, laboratoarele să reducă la jumătate dozele de somnifere destinate femeilor, al căror organism metabolizează mai lent aceste medicamente.

Parteneri