Sari la conținut

Cercetătorii au făcut o descoperire importantă care ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva cancerului

Oamenii de ştiinţă britanici au făcut prima ,,hartă” detaliată a procesului mutaţional din spatele dezvoltării tumorilor canceroase, realizare care pe viitor ar putea duce la crearea unor tratamente mai eficiente şi chiar la descooperirea unor metode de prevenire a cancerului.

În cadrul unui studiu publicat în revista Nature, cercetătorii au analizat mai mult de 7000 de coduri genetice ale celor mai comune de forme de cancer, denumite semnături sau mutaţii ale ADN-ului.

,,Acesta este un pas important în dezvăluirea procesului care duce la formarea cancerului. Prin intermediul analizei detaliate putem începe să folosim informaţiile din ADN-ul cancerului în avantajul nostru, pentru a înţelege cum apare cancerul.”, spune Serena Nik-Zainal de la  Wellcome Trust Sanger Institute.

Toate tipurile de cancer sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului apărute în interiorul celulelor, pe parcursul vieţii.

Cercetătorii cunosc deja câteva dintre cauzele care provoacă aceste mutaţii: fumul de ţigări cauzează mutaţii în celuelele plămânilor ducând la apariţia cancerului pulmonar, ultravioletele provoacă mutaţii în celulele pielii ducând la apariţia cancerului de piele. Însă, trebuie să înţeleagă procesul biologic care cauzează aceste mutaţii.

,,Începem să aflăm din ce în ce mai multe informaţii despre consecinţele mutaţiilor, dar, nu ştim cauza lor exactă”, adaugă Mike Stratton, conducătorul studiului.

Echipa de cercetători a analizat codurile genetice în 7.042 cazuri de cancer din întreaga lume, acoperind peste 30 de tipuri diferite de cancer, în încercarea de a descoperi dacă există un tipar sau o amprentă a procesului mutational.

Experţii au descoperit că toate tipurile de cancer conţin două sau mai multe amprente, o descoperire care evidenţiază că pentru dezvoltarea cancerului e nevoie de mai multe procese mutaţionale.

Ei au aflat, de asemnea că diferitele tipuri de cancer sunt cauzate de un număr diferit de procese mutaţionale. În  timp ce două procese mutaţionale duc la formarea cancerului ovarian, în spatele cancerului hepatic există şase procese.

Anumite amprente au fost descoperite în mai multe tipuri de cancer, în timp ce altele se află în spatele unui singur tip. Dintre cele 30 de tipuri de cancer studiate , 25 au semnături ale proceselor mutaţionale legate de îmbătrânire.

În cadrul studiului s-a mai descoperit că familia de enzime APOBEC care provoacă mutaţii genetice, a fos legată de apariţia a mai mult de jumătate din cazurile de cancer studiate.

Enzimele APOBEC sunt activate atunci când organismul răspunde la o infecţie virală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel