luni, martie 1, 2021

Un nou studiu a scos la iveală că administrarea hidrogenului sulfurat scade riscul femeilor însărcinate de a dezvolta pre-eclampsia, o tulburare care pune în pericol viaţa mamei şi a fătului. Produsul chimic este creat pe cale naturală în corp, însă în cazul femeilor predispuse la pre-eclampsia, nivelul său poate fi destul de scăzut. Oamenii de ştiinţă sugerează că administrat ca medicament, hidrogenul sulfurat poate compensa lipsa compusului natural din corp ajutând la transportarea sângelui sănătos în placentă.

Pre-eclampsia este o tulburare potenţial fatală care se manifestă prin creşterea tensiunii arteriale a mamei. Ea afectează una din 20 de femei care devin pentru prima dată mame.

Cercetările realizate pe şoareci au descoperit că hidrogenul sulfurat are capacitatea de a bloca eliberarea a două substanţe chimice (Flt-1 solubil şi endoglină) care cauzeazaă creşterea tensiunii arteriale a mamei, afectând dezvoltarea placentei. În prezent, se presupune că această deteriorare provocată de tensiunea arterială crescută susţine apariţia bolii pre-eclampsia, împiedicând dezvoltarea fătului.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Aston, Birmingham, ea având potenţialul de a conduce spre crearea unui tratament pentru femeile însărcinate. Un astfel de remediu va trebui să fie administrat sub formă de pastilă deoarece gazul este toxic.

În cazul în care nu este tratată, pre-eclampsia se poate dezvolta devenind eclampsia, o afecţiune caracterizată prin convulsii care pot fi letale. Anual, la nivel global, pre-eclampsia ucide 76.000 de mame şi jumătate de milion de bebeluşi. Singura soluţie pentru salvarea mamei şi a fătului este naşterea prematură, prin cezariană.

„Descoperirile noastre demonstrează că putem restabili dezvoltarea fătului şi repara anomaliile vasculare din placentă care promovează pre-eclampsia, prin administrarea hidrogenului sulfurat, la şoareci. Sunt sigur că pe baza acestor descoperiri vom putea dezvolta o terapie viabilă pentru pre-eclampsia până la sfârşitul acestui deceniu”, a declarat Asif Ahmed, coordonatorul studiulu

Ultimele stiri

Parteneri