Sari la conținut

Cercetătorii confirmă: acest lucru poate prelungi durata de viață a bărbaților cu 60%

barbati
Sursăă foto: arhivă Doctorul Zilei
Studiu despre creierul barbatilor

Castrarea ar putea ajuta bărbații să trăiască mai mult: îndepărtarea testiculelor berbecilor le permite să trăiască cu 60% mai mult prin întârzierea îmbătrânirii ADN – și aceleași principii s-ar putea aplica și oamenilor, potrivit Daily Mail.

  • Este cunoscut faptul că femeile tind să trăiască semnificativ mai mult decât bărbații.
  • Experții de la Universitatea din Otago (Noua Zeelandă) au studiat modul în care oile îmbătrânesc, analizându-le ADN-ul.
  • Îndepărtarea organelor masculine berbecilor le permite acestora să trăiască cu până la 60% mai mult, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului.

Berbecii care au fost castrați ar putea trăi cu până la 60% mai mult decât cei necastrați, prin întârzierea îmbătrânirii ADN-ului, potrivit studiului. Cercetătorii de la Universitatea din Otago au sugerat că acest lucru ar fi valabil și pentru bărbați.

Este binecunoscut faptul că femeile și oile tind să trăiască mai mult decât bărbații și, respectiv, berbecii – iar noile descoperiri pun în lumină rolul hormonilor masculini în acest fenomen.

Studiul a fost realizat de epigeneticianul Victoria Sugrue de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, și colegii săi.

„Atât fermierii, cât și oamenii de știință știu de ceva timp că berbecii castrați trăiesc în medie mult mai mult decât cei necastrați. Cu toate acestea, este prima dată când cineva a analizat ADN-ul pentru a vedea dacă și acesta îmbătrânește mai lent”, a explicat Sugrue.

Potrivit conducătorului studiului și epigeneticianului Tim Hore de la Universitatea din Otago, descoperirile ar putea deschide calea către noi cercetări ale mecanismelor care stau la baza îmbătrânirii accelerate a bărbaților.

„Am descoperit că masculii și femelele au modele foarte diferite de îmbătrânire a ADN-ului la oi – și că, în ciuda faptului că sunt masculi, castrații aveau caracteristici foarte feminine în anumite situsuri ADN”, a explicat medicul Tim Hore.

„Interesant este că acele situsuri cele mai afectate de castrare se leagă, de asemenea, de receptorii hormonilor masculini la oameni, într-o rată mult mai mare decât ne-am aștepta din întâmplare. Acest lucru oferă o legătură clară între castrare, hormonii masculini și diferențele de îmbătrânire a ADN-ului specifice ”, a adăugat Tim Hore.

Studiul poate fi consultat în întregime în jurnalul eLife.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel