Sari la conținut

Cercetătorii vor să creeze pilule anticoncepționale pentru bărbați

Împiedicarea ejaculării spermei pare să fie soluția pentru dezvoltarea unor pilule contraceptive pentru bărbați.

Cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne au modificat genele şoarecilor masculi pentru a bloca două proteine din celulele musculare care permit celulelor spermatice să călătorească prin organele reproductive ale animalului.

Şoarecii au rămas perfect sănătoşi şi s-au acuplat cu femele, însă fără ca acestea să nască pui, a declarat Sabatino Ventura, coordonatorul studiului.

„Am arătat că blocarea simultană a două proteine care permit circulaţia spermei în timpul ejaculării provoacă o infertilitate totală”, a adăugat el.

Acest lucru a fost realizat „fără a afecta viabilitatea pe termen lung a spermei sau sănătatea generală şi sexuală a masculilor. Muşchiul nu primeşte mesajul chimic care îi indică să facă sperma să circule”, a precizat acelaşi cercetător.

Cercetătorii de la Universitatea Monash, care au colaborat cu colegii lor de la Universitatea Melbourne şi de la Universitatea Leicester (Marea Britanie), încearcă în această perioadă să reproducă de manieră chimică acest fenomen genetic. O eventuală reuşită va duce la crearea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi în cel mult zece ani.

„Următoarea etapă va fi dezvoltarea unui contraceptiv oral masculin, care să fie eficient, sigur şi reversibil cu uşurinţă”, a subliniat Sabatino Ventura.

Precedentele încercări de a pune la punct un contraceptiv masculin se bazau pe hormoni sau pe producţia de spermă disfuncţională, însă aceste metode pot avea anumite efecte negative asupra activităţii sexuale a bărbaţilor şi pot să reducă sau chiar să distrugă fertilitatea acestora pe termen lung.

Metoda utilizată de echipa profesorului Sabatino Ventura nu este hormonală şi nu are niciun impact asupra procesului de dezvoltare a spermei.

Studiul a fost publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Science.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel