Sari la conținut

Cereala bogată în colagen care întinerește corpul, care duce la o digestie mai bună, reduce starea de foame și te scapă de kilogramele în plus

Orzul este o cereală  foarte sănătoasă. Orzul este bogat în vitamine, minerale și alți compuși ai plantelor benefice. De asemenea, este bogat în fibre, ceea ce poate duce la o digestie mai bună, la reducerea foametei și la pierderea în greutate.

Orzul este una dintre cele mai consumate cereale din dieta americană.

Această cereală versatilă are o aromă ușor de nucă care poate completa multe feluri de mâncare.

De asemenea, este bogată în mulți nutrienți și oferă câteva beneficii impresionante pentru sănătate, de la o digestie îmbunătățită și scădere în greutate până la scăderea nivelului de colesterol și o inimă mai sănătoasă.

Iată câteva beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale orzului.

1. Bogat în mulți nutrienți benefici

Orzul este bogat în vitamine, minerale și alți compuși benefici ai plantelor.

Este disponibil în multe forme, de la orz decorticat până la nisip de orz, fulgi și făină.

Aproape toate formele de orz folosesc cereale integrale – cu excepția orzului perlat, care a fost lustruit pentru a îndepărta o parte sau tot stratul exterior de tărâțe împreună cu coaja.

Când este consumat ca cereale integrale, orzul este o sursă deosebit de bogată de fibre, molibden, mangan și seleniu. De asemenea, conține cantități bune de cupru, vitamina B1, crom, fosfor, magneziu și niacină.

În plus, orzul conține lignani, un grup de antioxidanți legați de un risc mai scăzut de cancer și boli de inimă.

2. Reduce foamea și te poate ajuta să slăbești

Orzul poate reduce foamea și poate promova senzația de sațietate – ambele pot duce la pierderea în greutate în timp.

Orzul reduce foamea în mare măsură datorită conținutului său ridicat de fibre. O fibră solubilă cunoscută sub numele de beta-glucan este deosebit de utilă.

Acest lucru se datorează faptului că fibrele solubile, cum ar fi beta-glucanul, tind să formeze o substanță asemănătoare gelului în intestin, care încetinește digestia și absorbția nutrienților. La rândul său, acest lucru îți reduce pofta de mâncare și promovează plenitudinea.

3. Conținutul de fibre insolubile și solubile îmbunătățește digestia

Orzul vă poate stimula sănătatea intestinală.

Încă o dată, conținutul său ridicat de fibre este responsabil – și în acest caz, în special fibra sa insolubilă.

Majoritatea fibrelor găsite în orz sunt insolubile, care, spre deosebire de fibrele solubile, nu se dizolvă în apă. În schimb, adaugă volum scaunului și accelerează mișcarea intestinală, reducând probabilitatea de constipație.

4. Poate preveni calculii biliari și poate reduce riscul de intervenție chirurgicală la vezica biliară

Conținutul ridicat de fibre din orz poate ajuta, de asemenea, la prevenirea calculilor biliari.

Calculii biliari sunt particule solide care se pot forma spontan în vezica biliară, un mic organ situat sub ficat. Vezica biliară produce acizi biliari pe care corpul dumneavoastră îi folosește pentru a digera grăsimea.

În cele mai multe cazuri, calculii biliari nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, din când în când, calculii biliari mari se pot bloca într-un canal al vezicii biliare, provocând dureri intense. Astfel de cazuri necesită adesea o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare.

Tipul de fibre insolubile găsite în orz poate ajuta la prevenirea formării calculilor biliari și la reducerea probabilității unei intervenții chirurgicale la vezica biliară.

5. Beta-glucanii pot ajuta la scaderea colesterolului

De asemenea, orzul poate reduce nivelul colesterolului.

S-a demonstrat că beta-glucanii găsiți în orz reduc colesterolul LDL „rău” prin legarea de acizii biliari.

Corpul tău elimină acești acizi biliari – pe care ficatul tău îi produce din colesterol – prin fecale.

Ficatul dumneavoastră trebuie să consume mai mult colesterol pentru a produce noi acizi biliari, scăzând la rândul său cantitatea de colesterol care circulă în sânge.

6. Poate reduce riscul de boli cardiace

Cerealele integrale sunt în mod constant legate de o mai bună sănătate a inimii. Prin urmare, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că adăugarea regulată a orzului în dieta dumneavoastră poate reduce riscul de boli de inimă.

Acest lucru se datorează faptului că orzul poate scădea anumiți factori de risc – pe lângă reducerea nivelului de colesterol LDL „rău”, fibra solubilă a orzului poate reduce nivelul tensiunii arteriale.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel