Sari la conținut

Certificatul de virginitate, eliberat încă de ginecologii români. Campanie națională pentru eliminarea acestei practici, numite ”examenul cu două degete”

Programare la ginecolog
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Greseala pe care femeile o fac la un consult ginecologic

Certificatul de virginitate încă este eliberat de unii medici ginecologi din România, deși Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au cerut interzicerea acestei practici considerate o violare a respectului pentru demnitatea și viața femeii care e obligată de cei din jur să facă această consultație.

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate.

Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă. Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste.

Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro.

”Ne propunem ca și în 2022 să susținem Ministerul Justiției în crearea unui set de măsuri care pot genera o schimbare reală a răspunsului în cazurile de agresiune sexuală cu victime minore, prin crearea și operaționalizarea unei infrastructuri cu specific pediatric în toate instituțiile cu care copiii-victime interacționează.

Constatarea virginității, pe care multe state și organizații internaționale precum OMS și Națiunile Unite o condamnă de mai bine de un deceniu, calificând-o drept barbarie, o încălcare brutală a drepturilor omului și o formă de violență sexuală, a supravietuit liniștită în curtea feudalei rețele de medicină legală din România, cu acceptul tacit al decidenților din Ministerul Sănătății’, anunță Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale.

Sute de tinere, forțate să își demonstreze virginitatea

În fiecare an, sute de fete din România, minore sau majore, sunt forțate de către familie să se supună unei examinări ginecologice în urma căreia medicii eliberează un certificat de virginitate. Multe fete tinere și foarte tinere au curajul, sub protecția anonimatului să vorbească despre barbarismul la care sunt supuse de proprii părinți.

Numai în anul 2021, medicii au eliberat în jur de 1000 de astfel de certificate de virginitate. Potrivit statisticilor, 85% dintre fetele obligate să se supună acestei practici barbare au fost minore.

Justificarea medicilor pentru continuarea eliberării certificatului de virginitate, deși interzicerea lui a fost ceurtă de Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății este că familiile cer acest lucru și continuă să aducă fetele la control.

Inițiatorii campaniei cer ca testele de virginitate să fie excluse din lege

Iniţiatorii campaniei vor ca testele de virginitate să fie eliminate din lege. În centrul campaniei este un filmuleţ în care o adolescentă se pregăteşte de cel mai greu examen din viaţa ei care nu este cel de Bacalaureat, ci cel de testare a virginităţii. Tânăra povesteşte ceea ce simte înainte de procedura medicală pe care este forţată să o facă la insistenţele tatălui. Toţi cei care doresc pot semna o petiţie pentru eliminarea testelor de virginitate din lege. La începutul anului, acest lucru s-a întâmplat deja în Marea Britanie.

„ Se întâmplă aceste solicitări din cadrul familiei, decizia familiei, a parinților. Copilul fiind minor, care din motive diverse a întârziat acasă, există suspiciuni cu privire la starea de virginitate a fetiței respective și atunci părinții o aduc’, spune George Curcă, președinte al Institutului Național de Medicină Legală, potrivit kanald.ro.

Testele de virginitate sunt 2% din examinările Institutului de Medicină Legală. În urma lor, fetele primesc și certificate de virginitate. În cazul în care o minoră nu este virgină, începe coșmarul. Poliția este anunțată de îndată, indiferent de caz sau context.

Ce trebuie să știe tinerele forțate de părinți să-și scoată un certificat de virginitate

Unele fete nu vor să meargă la medic pentru obținerea unui certificat de virginitate.

  • Orice vârstă ar avea o fată în această situație, este ilegal ca ea să fie forțată să fie supusă examinării de la IML.
  • Deci nimeni nu are voie să facă asta, nici medicii, și nici părinții.
  • În cazul în care o fată este obligată să parcurgă examinarea, poate cere ajutorul, sunând la 112.

Este o procedură invazivă şi intruzivă

Andreea Cornea, psiholog în cadrul reţelei VIF cu specializare în psihoterapia traumei, a vorbit despre necesitatea acestei campanii în România dar şi despre modul în care adolescentele pot fi afectate de această procedură. „Majoritatea se simt ruşinate, se simt poate vinovate, simt că nu au control asupra propriului corp”.

„Era nevoie de această campanie pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte acest fenomen care are un impact destul de puternic asupra adolescentelor, ne dorim să vedem ce putem face în raport cu acest aspect, dacă reuşim să nu mai existe examinarea aceasta.

Impactul este unul destul de puternic, este o procedură invazivă şi intruzivă, este un procedeu prin care fetele sunt examinate majoritatea împotriva voinţei lor, sunt supuse la o astfel de examinare în urma cererii unuia dintre părinţi sau pentru că sunt într-un proces şi este nevoie de un certificat în direcţia aceasta.

Majoritatea se simt ruşinate, se simt poate vinovate, simt că nu au control asupra propriului corp, că nu au voie să spună ”nu” sau, chiar dacă spun ”nu”, nu sunt auzite, că nimeni nu le ia în seamă. Ruşinea este una dintre emoţiile cele mai vizibile după, este foarte dificil să-ţi doreşti să spui ”nu” şi să spui ”nu”, poate, dar să nu fii auzită, ascultată, să nu se ţină cont de ceea ce tu spui.

Noi ne dorim să ajungă campania la cât mai multe persoane, pentru că foarte mulţi nici nu ştiu, discutând aşa în stânga dreapta în perioada aceasta am ajuns la concluzia că sunt foarte mulţi oameni care nici nu ştiu că se întâmplă încă.

Ar trebui să-i învăţăm pe copii încă de mici să spună ”Nu”, să spună ”Nu ai voie să te apropii de mine, nu ai voie să mă loveşti, nu-ţi dau voie să faci asta””, a spus psihologul Andreea Cornea, potrivit stirileprotv. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel