luni, septembrie 26, 2022

În cursul zilei de vineri, 22 Octombrie, CNSU a adoptat o hotărâre prin care, începând de astăzi, 25 Octombrie, Certificatul verde devine obligatoriu pentru a avea acces la o serie de servicii și instituții.

Potrivit hotărârii aprobate de CNSU, certificatul verde (care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală) devine obligatoriu pentru următoarele activități:

  • deplasarea în afara locuinței după ora 22 (certificatul verde poate fi prezentat pe hârtie sau în format electronic);
  • în malluri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  • în săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri;
  • în alte unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate
  • accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public. Accesul va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
  • accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan.

În ce priveşte copiii sub 12 ani, aceştia vor avea acces în locurile menţionate doar atunci când sunt însoţiţi de un adult vaccinat anti-COVID sau care a trecut prin boală, a precizat secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.

Te-ar mai interesa: Cel mai puternic somnifer natural. Efect imediat...

Certificatul verde digital

Sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile, dar și farmaciile.

Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), privind accesul persoanelor la biserică fără certificat verde: ​”Sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument științific. Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de mască obligatorie și distanță de doi metri pătraţi între persoane.

Te-ar mai interesa: Durerea de dinți semnalează carii instalate și net...

E o decizie votată la nivelul CNSU și sunt mai multe considerente luate în calcul pe lângă baza științifică oferită de către medici. Asta este decizia luată la acest moment”.

Accesul în instituțiile de stat pentru plata datoriilor publice pentru nevaccinați

„Instituțiile publice și operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea accesului cetățenilor la serviciile publice oferite, în situații urgente (certificat de deces, certificat de naștere etc.) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Te-ar mai interesa: Horoscop Cristina Demetrescu, octombrie: Tensiuni ...

În cazul în care o persoană nevaccinată are de plătit o taxă la Primărie sau Fisc, ori mai aşteaptă, ori instituţia trebuie să pună la dispoziţie un ghişeu sau o altă soluţie, în cazul în care este ceva urgent.

În plus, accesul în toate zonele care nu sunt esențiale se face doar cu certificatul verde COVID pentru vaccinați sau trecuți prin boală.

Măsurile vor intra în vigoare începând de astăzi, 25 Octombrie și se aplică pentru cel puțin 30 de zile.

Te-ar mai interesa: Bolile de inimă: Factorul de risc „mai puter...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private