Sari la conținut

Factorul de risc major pentru dezvoltarea unui cheag de sânge în plămâni. Cum vă protejați

Din cuprinsul articolului

Un cheag de sânge sau tromboembolismul venos (TEV) se poate rupe și poate ajunge în plămâni, provocând embolia pulmonară, o problemă gravă care poate fi fatală.

Un raport citat de Harvard a scos la iveală că cel puțin 600.000 de americani dezvoltă un cheag în venele profunde în fiecare an și ca urmare, 100.000 până la 180.000 mor. Mai mult de jumătate din toate cazurile de TEV apar după vârsta de 60 de ani. Din fericire, un stil de viață sănătos reduce riscul de acestei afecțiuni, spune dr. Samuel Z. Goldhaber, cardiolog și expert în TEV la Brigham and Women’s Hospital, afiliat la Harvard.

„Mulți dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, factori de risc pentru TEV, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială netratată, colesterolul ridicat, obezitatea și diabetul”, spune dr. Goldhaber.

Prevenirea unui cheag de sânge

Pentru a preveni coagularea venoasă dureroasă sau periculoasă, urmați pașii următori:

Fiți activi: „Rămâneți activi fizic și faceți tot posibilul pentru a evita imobilitatea”, spune dr. Goldhaber. „Asta înseamnă să urmați un program de exerciții sănătoase pentru inimă, cum ar fi mersul pe jos, timp de cel puțin 30 de minute pe zi, șase zile pe săptămână”.

Mâncați sănătos: adoptați o dietă sănătoasă pentru inimă și mențineți o greutate corporală normală. A fi supraponderal este un factor de risc major pentru apariția embolismului pulmonar.

Luați în calcul istoricul de boli din familie: Problemele de coagulare pot fi ereditare, așa că dacă această afecțiune se regăsește în familia voasttă, asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe acest lucru.

Discutați cu chirurgul dumneavoastră: în urma intervenției chirurgicale sau a unui accident, sistemul de coagulare este în alertă maximă; încearcă să te protejeze. Aflați modalități prin care vă puteți reduce riscul de a dezvolta un cheag de sânge. „Întrebați-l pe chirurg:„ Ce veți face pentru a împiedica apariția unui cheag de sânge? ”, spune dr. Goldhaber.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel