marți, mai 30, 2023

Cheag de sânge, semne. Tromboembolismul venos (TEV) este o afecţiune în care cheagurile de sânge se formează la nivelul venelor profunde ale membrului inferior, de unde se pot desprinde și pot călători prin vene, ajung în plămâni, provocând embolia pulmonară (EP).

EP este adesea fatală, dar poate fi prevenită! Din nefericire, în majoritatea cazurilor de embolie pulmonară moartea este subită, fără avertismente. De aceea, nu pierdeți din vedere semne și simptome care ar putea însemna formarea sau migrarea unui cheag de sânge periculos.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

SIMPTOME

La membrele inferioare semnele de tromboză venoasă profundă sunt:

 • Durerea și sensibilitatea gambei sau coapsei sunt simptomele cele mai frecvente la pacienții cu tromboză venoasă profundă. Durerea nu este caracteristică și variază de la o senzație dureroasă până la crampe, la o durere ascuțită sau de la ușoară până la severă.
 • Semnul Homans pozitiv (durere la nivelul gambei la dorsiflexia forțată a piciorului) se presupunea a fi specific pentru prezența trombozei venoase profunde. Totuși, dintre toți pacienții cu tromboză venoasă profundă simptomatică, doar aproximativ 30–40% au semnul Homans pozitiv.
 • Edemul, care apare de obicei distal de locul de obstrucție și poate fi nedureros, și distensia venoasă sunt alte semne frecvent observate la examenul fizic.
 • Sindromul post-trombotic complică tabloul clinic al pacienților care au avut tromboză venoasă profundă în antecedente și se manifestă prin dureri, însoțite de edem al membrului inferior afectat, precum și de prurit ori parestezii. În forma severă a acestui sindrom, pot fi întâlnite chiar și ulcerații venoase.

În caz de edemului pulmonar simptomele sunt:

 • greutate în respirație (dispneea) inexplicabilă,
 • respirații scurte și rapide,
 • durerile în piept mai accentuate la inspirații adânci,
 • amețelile,
 • tahicardia (puls rapid),
 • tusea cu sânge,
 • amețeli sau pierderea cunoștinței.

Prevenirea formării cheagurilor de sânge

Vestea bună este că multe, dacă nu cele mai multe cazuri de TEV pot fi prevenite!
Prevenția începe prin înţelegerea factorilor de risc TEV:

 1. Spitalizarea
 2. Intervenţiile chirurgicale
 3. Imobilizarea prelungită (gips, repaus la pat)
 4. Cancerul
 5. Folosirea medicamentelor care conţin estrogen (pilulele anticoncepţionale sau terapia de substituție hormonală)

De asemenea, anumite cauze genetice, cum ar fi Factorul V Leiden, predispun la formarea cheagurilor de sânge. Din acest motiv trebuie să fim informaţi inclusiv în ceea ce priveşte istoricul familial de TEV.

Fiţi proactivi! Dacă sunteți internat in spital sau dacă aţi suferit o intervenție chirurgicală, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru o evaluare a riscului de TEV. De asemenea, întrebați daca puteţi fi un candidat potrivit pentru metode de prevenţie, cum ar fi tratamentul profilactic cu anticoagulante.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Sfaturi utile

 • Evită să stai în şezut o perioadă îndelungată. Ia-ţi o pauză la fiecare 50 de minute şi fă câţiva paşi pentru a pune sângele în mişcare.
 • Fă mişcare – mai ales după o intervenţie chirurgicală, este indicat să te mişti cât mai curând.
 • Consumă multe lichide – deshidratarea contribuie la formarea cheagurilor de sânge.
 • Adoptă un stil de viaţă sănătos – menţine-ţi greutatea în limitele normale, ţine sub control tensiunea arterială, renunţă la fumat şi fă exerciţii fizice în fiecare zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private