Sari la conținut

Cheaguri de sânge: aveți sânge lipicios? Semnele de avertizare ale policitemiei vera

Din cuprinsul articolului

Sângele lipicios, gros, cunoscut și sub denumirea de hipercoagulabilitate, vă expune un risc crescut de cheaguri de sânge, precum și împiedică eliberarea oxigenului și a nutrienților către țesuturi și celule.

Una dintre principalele cauze ale sângelui lipicios este policitemia vera, care este o afecțiune a sângelui care își are originea în măduva osoasă. În timp ce unii oameni ar putea să nu experimenteze simptome elocvente, unii au simptome specifice. NHS a enumerat simptomele policitemiei vera, cum ar fi dureri de cap, vedere încețoșată și piele roșie pe față, mâini și picioare. Alte posibile indicații ale tulburării de sânge pot include o senzație de oboseală, hipertensiune arterială și accese de amețeli.

Policitemia vera poate duce, de asemenea, la disconfort la nivelul stomacului, o senzație de confuzie și probleme precum sângerări nazale și vânătăi.

Afecțiunea s-ar putea resimiți și după o baie sau un duș, deoarece pielea ar putea manifesta senzația de mâncărime.

Dacă prezentați semne de policitemie vera, NHS vă recomandă să faceți o programare la medicul de familie.

Un diagnostic este esențial, deoarece starea de sănătate crește riscul apariției cheagurilor de sânge care pun viața în pericol.

Exemple de complicații includ o embolie pulmonară, care este locul în care există un blocaj în vasul de sânge care transportă sângele de la inimă la plămâni.

O altă complicație ar putea fi dezvoltarea trombozei venoase profunde, care este locul în care se dezvoltă o blocare a vaselor de sânge în picior.

Semnele de avertizare ale unei embolii pulmonare sau TVP includ:

  • Durere, umflare, înroșire și sensibilitate la unul dintre picioare
  • O durere puternică în zona afectată
  • Pielea caldă în zona cheagului
  • lipsă de respirație
  • Dureri în piept sau în partea superioară a spatelui
  • Tușește sânge
  • Senzație de amețeală

Policitemia vera crește, de asemenea, riscul unui atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Ce cauzează policitemia?

Când există o cantitate normală de globule roșii, dar aveți o cantitate redusă de lichid în sânge, se numește „policitemie aparentă”.

Acest tip de policitemie este adesea cauzată de excesul de greutate, fumat, consumul de prea mult de alcool sau administrarea de diuretice (medicamente care te fac să fac să urinezi mai mult decât de obicei).

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel