miercuri, mai 12, 2021

Cheagurile de sânge (trombii) fac parte dintr-un mecanism natural de reparare și nu prezintă pericole. Însă, există situatii cand acestea se pot forma atunci cand nu este necesar si pot avea consecinte

grave.  

Iată care sunt semnele de alarmă care anunță prezența unui cheag de sânge:

Inflamația

Când apare un cheag de sânge sau când oprește fluxul sanguin, acesta se poate acumula în vasul de sânge, ducând la umflarea lui. Dacă se întâmplă la gambă (partea inferioară a piciorului), este adesea semn de tromboză venoasă profundă. Dar cheagul poate apărea și la nivelul brațelor sau în abdomen. Chiar și după ce se dizolvă, una din trei persoane încă se confruntă cu inflamație și uneori chiar dureri din cauza vasului de sânge deteriorat.

Schimbarea culorii pielii

Dacă un cheag de singe

înfundă venele din mâini sau din picioare, acestea pot avea o culoarea roșiatică sau albastră. Și pielea își schimbă culoarea din cauza deteriorăii vasuui de sânge. Un embolism pulmonar poate avea ca semn o piele palidă, vineție și lipicioasă.

Durerea

O durere în piept intensă, subită, ar putea însemna că acel cheag de sânge s-a spart, cauzând un embolism pulmonar. Ori ar putea însemna că un cheag de sânge provocat în arteră a cauzat un infarct. În acest caz, veți resimți dureri la brațe, mai ales la cel stâng. De obicei, zona în care se ”instalează” un vas de sânge este dureroasă (de

exemplu, la nivelul gambei, stomacului sau sub gât.

Problemele de respirație

Problemele de respirație reprezintă un simptom grav, semnalând prezența unui cheag de sânge la plămâni sau la inimă. Inima s-ar putea să bată mai repede, ori simțiți că transăirați și aveți o stare de leșin.

Cheagurile de sânge pot provoca infarct de miocard

Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor coronare ale inimii pot cauza un infarct miocardic. Infarctul miocardic se manifesta prin:

Durere in piept sau presiune, ce iradiaza pe brat sau pe gat
Dispnee (senzatia de „lipsa de aer”)
Greata

Transpiratii
Indigestie

Cheagurile de sange formate la nivelul arterelor din creier pot cauza un accident vascular cerebral ischemic. Simptomele acestuia includ incapacitatea de a vorbi, pierderea vederii , slabiciunea unei jumatati a corpului (dreapta sau stanga, in functie de localizare) si paralizia faciala.

Cheagurile de sange care implica arterele mezenterice – vase de sange localizate la nivelul abdomenului si care alimenteaza intestinul cu sange – pot cauza diferite simptome digestive. Printre acestea se afla durerea abdominala intensa, varsaturile si prezenta sangelui in scaun.

Complicatiile trombilor pun viata in pericol si necesita ajutor medical de urgenta. Daca prezentati simptomele de mai sus, mergeti imediat la medic, in special daca apar semnele cele ale unui infarct miocardic sau ale unui accident vascular cerebral.

Ultimele stiri

Parteneri