Sari la conținut

Afecțiunea care poate duce la orbire! Primul simptom este înroșirea ochiului

Cheratita  este inflamația corneei – membrana transparentă din partea din față a globului ocular. Este o afecțiune care are nevoie de tratament sub strictă supraveghere medicală, uneori ajungându-se și la internarea pacientului. În lipsa tratamentului boala duce la orbire. 

Cauzele cele mai des întâlnite ale afecțiunii sunt infecțiile provocate de virusuri, bacterii sau fungi. Însă și printre factorii favorizanți se regăsesc și statul pentru mult timp în fața televizorului, a laptopului, expunerea ochilor la fumul de țigară, la poluare, la aer condiționat, praf.

De asemenea, afecțiunea se poate declanșa și ca efect advers al administrării unor medicamente precum sunt anticoncepționalele, antidepresivele sau antialergicele. Inclusiv alimentația săracă în vitamina A poate să fie un factor favorizant. De asemenea, boala poate să fie asociată cu afecțiuni precum sunt lupusul, artrita reumatoidă, sindromul Sjorgen. Însă cel mai des cheratinele apar în momentul în care are loc contactul cu un factor infecțios direct prin intermediul mâinilor murdare, sau prin contactul cu apa infectată a bazinelor de exemplu. Se poate și din aerul condiționat.

Primul simptom care apare este înroșirea intensă a ochiului. Ulterior apare și durerea, lăcrimarea în exces, sensibilitatea la lumină, vederea în ceață. Sunt cazuri când apare și o secreție purulentă prezentă mai ales atunci când la bază este o infecție bacteriană. De asemenea, printre simptome se mai regăsește senzația de nisip în ochi, usturime și cea de mâncărime.

Diagnosticul îl stabilește medicul specialist oftalmolog după ce pacientului i s-au făcut anumite analize.

Tratamentul este pentru o lungă perioadă de timp și este complicat. Se va prescrie antibiotic, dar și antivirale, antifungice. Ulterior, când analizele de laborator sunt gata se va da alt tratament în funcție de rezultatul analizelor. Cheratita poate să fie bacteriană, ulcerativă, herpetică, virală.

Atenție! Netratată boală poate duce la orbire sau poate lasă cicatrici permanente. De asemenea, poate conduce la apariția glaucomului.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel