Sari la conținut

Chiar și consumul modest de zahăr adăugat poate afecta ficatul. Ce soluții avem la îndemână? Care este impactul asupra sănătății noastre?

încărcat cu toxine
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic hepatolog: simptomele ficatului gras
  • Consumul unor cantități moderate de tipuri specifice de zahăr poate dubla producția de grăsime din ficat.
  • La rândul său, acest lucru poate duce la dezvoltarea bolilor hepatice grase și a diabetului de tip 2.
  • Un studiu recent a constatat că zaharoza a stimulat sinteza grăsimilor puțin mai mult decât aceeași cantitate de fructoză.

Noile cercetări oferă dovezi suplimentare ale pericolelor consumului de zahăr, propunând că ingerarea chiar și a unor cantități moderate de substanță poate duce la modificarea metabolismului unei persoane.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Graz, Austria și Universitatea din Zurich și Spitalul Universitar din Zurich, Elveția, au raportat recent descoperirile lor în Journal of Hepatology.

Unele zaharuri sunt componente naturale ale fructelor și legumelor. Cu toate acestea, multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm conțin zaharuri adăugate – zahăr pe care producătorii îl adaugă în alimente și băuturi pentru a le spori aroma sau pentru a îmbunătăți aspectul și textura alimentelor.

Aportul ridicat de zahăr a fost legat de numeroase probleme de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, obezitatea, bolile cardiovasculare și cancerul.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat oamenilor să nu mănânce mai mult de 5% din caloriile zilnice din zahăr adăugat. Pentru o dietă de 2.000 de calorii pe zi, aceasta ar însemna 100 de calorii sau 6 lingurițe sau aproximativ 25 de grame (g) de zahăr adăugat.

În 2015, firma de cercetare de piață Euromonitor a raportat că o persoană medie din Statele Unite consumă mai mult de 126 g zahăr pe zi.

Între timp, o persoană medie din Regatul Unit a consumat 93,2 g.

Elveția nu a făcut lista primelor 10 țări ai căror cetățeni consumă cel mai mult zahăr. Cu toate acestea, o persoană medie de acolo a consumat 76,1 g pe zi în 2015.

Impactul băuturilor îndulcite cu zahăr asupra corpului

Cercetătorii au avut inițial participanții să se abțină de la băuturile îndulcite cu zahăr timp de 4 săptămâni. Participanții au început apoi să bea băuturi îndulcite cu zahăr care conțin fructoză, zaharoză sau glucoză de trei ori pe zi. Un total de 80 g din fiecare tip de zahăr au fost consumate zilnic.

Un al patrulea grup de participanți a fost rugat să continue abstinența băuturilor îndulcite cu zahăr.

Pentru a examina modul în care băuturile cu adaos de zahăr au afectat persoanele, cercetătorii au folosit marcatori, care sunt substanțe care pot fi urmărite pe măsură ce se deplasează prin corp.

În general, cercetătorii au descoperit că participanții nu consumau mai multe calorii decât consumau înainte de studiu. Autorii au lansat ipoteza că consumul de băuturi cu zahăr a crescut satietatea participanților, determinându-i să mănânce mai puține calorii din alte surse.

Cercetătorii au raportat, de asemenea, că, deși participanții au consumat același număr de calorii, adăugarea băuturilor îndulcite cu zahăr în dietele lor le-a afectat sănătatea generală.

Participanții care au băut băuturi îndulcite cu fructoză au avut o producție de grăsimi de două ori mai mare decât cei care au băut băuturi îndulcite cu glucoză și cei care s-au abținut de la băuturile îndulcite cu zahăr.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: