sâmbătă, iunie 25, 2022

În vreme ce unele infecții cu transmitere sexuală (ITS) produc simptome, altele, cum ar fi chlamydia, apar rar. Cu toate acestea, tratarea infecției din timp este imperativă pentru femei, deoarece le poate amenința fertilitatea. Pe față poate apărea ocazional un semn revelator de chlamydia.

Chlamydia este cea mai frecventă BTS, afectând milioane de persoane sub 25 de ani. De fapt, se crede că unul din 10 tineri activi sexual este afectat, dar cercetătorii cred că ratele bolii ar putea fi în creștere după ce programele de screening au fost amânate în timpul pandemiei. Detectarea semnelor de avertizare este imperativă pentru a opri răspândirea infecției la sistemul reproducător, unde poate provoca daune ireversibile. Ocazional, simptomele ITS pot fi observate pe față.

Te-ar mai interesa: Monica Pop, după ce a fost operată de cancer pentr...

Un număr mare de infecții cu chlamydia merg prost deoarece oamenii nu știu că o au.

Clinica de urgență Oxford explică: „Chlamydia […] este dificil de identificat în primele câteva săptămâni [deoarece] simptomele ei pot fi foarte ușoare și pot trece rapid, împiedicând unii oameni să observe că este chiar acolo.”

Când apar semne de avertizare, totuși, acestea pot diferi la bărbați și la femei.

Bărbații pot prezenta scurgeri anormale din penis și umflarea testiculelor.

La femei, simptomele pot include durere în timpul actului intim, sângerări între menstruații și scurgeri vaginale neobișnuite.

Te-ar mai interesa: Te-ai săturat de ceaiul verde? Încearcă ceaiul de ...

Dar, pe lângă aceste simptome clasice, chlamydia poate ajunge să infecteze și ochiul.

Acest tip de infecție apare de obicei prin atingerea ochiului după ce a intrat în contact cu secrețiile genitale de la o persoană infectată.

Deși rară, transmiterea de la ochi la ochi este posibilă și prin partajarea rimelului și a altor produse cosmetice.

Complicația, cunoscută sub numele de conjunctivită chlamidială, afectează de obicei un ochi, dar ocazional îi poate implica pe ambii.

Te-ar mai interesa: Val de căldură cu consecințe grave asupra populați...

Simptomele includ ochi roz/roșu, cruste ale genelor, pleoape lipite între ele, pleoape umflate, lăcrimare și scăderea vederii.

Perioada de incubație pentru conjunctivita cu chlamydia variază între una și două săptămâni și poate dura până la 18 luni dacă nu este tratată.

În timp ce infecția poate fi tratată local, se recomandă terapia cu antibiotice pentru a elimina infecția.

Tratamentul prompt este important pentru femei, deoarece chlamydia poate reprezenta o amenințare pentru fertilitatea lor.

Te-ar mai interesa: Luna Plină în Capricorn. Astrolog: Vești mai neplă...

Potrivit CDC, ITS poate provoca o infecție în trompele uterine, toate fără a produce simptome.

„PID și infecția „silențioasă” a tractului genital superior pot provoca leziuni permanente tribului uterin, uterului și țesutului din jur, ceea ce poate duce la infertilitate”, explică organul de control al sănătății.

În mod tradițional s-a crezut că chlamydia amenință numai fertilitatea femeilor, dar această credință a fost contestată.

Te-ar mai interesa: Usturoi: cum să-l folosești pentru curățarea arter...

De fapt, bărbații par să aibă niveluri de fragmentare a ADN-ului în sperma de trei ori mai mari decât cele normale.

Cercetătorii din spatele studiului au remarcat că tratamentul cu antibiotice pentru chlamydia ar putea îmbunătăți semnificativ fertilitatea la bărbați.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă utilizarea corectă a prezervativului pentru a reduce riscul de infectare cu chlamydia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private