Sari la conținut

Înlocuiește cafeaua și abundă în minerale. Remediul cu care romanii își curățau sângele

De regulă, astăzi cicoarea este folosită ca înlocuitor la cafea. Cu toate acestea, cicoarea este o importantă sursă de minerale precum zinc, magneziu, mangan, calciu, acid folic, fier, potasiu, dar și vitaminele A, B6, C, E și K.

De sute de ani, cicoarea este utilizată ca remediu natural în ameliorarea sau chiar vindecarea multor boli. De exemplu, romanii utilizau această plantă pentru curățarea sângelui.

Sunt studii care arată că rădăcina de cicoare facilitează procesul de digestie, menține sănătatea ficatului și a vezicii biliare.

Foarte important este faptul că cicoarea conține 20% insulină – un polizaharid care nu crește prea mult glicemia, fiind de aceea recomandat diabeticilor dar și celor care vor să piardă kilograme. De asemenea, menține sănătatea inimii, este bogată în fibre ceea ce o face un adevărat probiotic care protejează organismul de acumularea de colesterol, oferind în același timp beneficii metabolice.

Iată care sunt beneficiile acestei plante pentru organism:

  • Protejează inima. Aceasta poate reduce colesterolul rău – LDL dar și trigliceridele. Iar colesterolul și trigliceridele mari, spun medicii sunt principali factori care duc la accident vascular cerebral.
  • Detoxifică ficatul, protejându-l de efectul toxinelor. Acest lucru este explicat prin faptul că cicoare este bogată în antioxidanți.
  • Ameliorează durere dată de artrită. Având proprietăți antiinflamatorii se pare că aceasta poate fi considerată un adjuvant în cazul artritei. De asemenea, poate ameliora inflamațiile.
  • Stimulează sistemul imunitar. Deoarece are proprietăți antibacteriene, cicoarea poate crește rezistența organismului.
  • Cafeaua de cicoare se pare că poate stimula pofta de mâncare.
  • Infuzia de cicoare poate să combată insomnia, sau alte tulburări de somn.
  • Sunt studii care susțin că ar contribui inclusiv la refacerea ficatului.
  • Reduce riscul pentru cancer de colon. Sunt studii care susțin că are avea efect de reducere a apariției cancerului de colon. Rădăcina de cicoare stimulează tranzitul intestinal, elimină toxinele, normalizeză flora din colon și poate neutraliza radicalii liberi.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel