Sari la conținut

Cinci alimente pe care marketingul le face „sănătoase” și care, de fapt, nu sunt

soia
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Efect benefic al consumului de soia asupra cancerului

Când vine vorba de a urma o dietă sănătoasă, există întotdeauna multe îndoieli cu privire la ce produse și alimente să încorporăm în rutina noastră. Iar în această căutare găsim un mare amalgam de produse cu nume sugestive și o publicitate foarte rafinată. Dar sunt ele cu adevărat sănătoase? Nu întotdeauna, mai ales dacă acestea conțin zahăr adăugat sau grăsimi trans ușor de detectat.

Sos de soia

Sosul prefabricat și nesănătos sunt aproape întotdeauna sinonime. Aceste alimente ultraprocesate (cu mai mult de cinci ingrediente), chiar dacă sunt sărace în calorii, ascund anumite pericole pentru sănătate.

În acest caz, accentul ar trebui pus pe conținutul ridicat de sodiu al acestui sos – pe lângă zahăr – care poate ajunge la 1.000 de miligrame, jumătate din doza zilnică recomandată de autoritățile sanitare, scrie Yalpp.

Băuturi vegetale

Ceea ce până nu demult se numea lapte de ovăz sau alte produse asociate cu o dietă sănătoasă, se numește acum băuturi, iar pe lângă ovăz, există varietăți fabricate din migdale, orez sau soia.

Problema cu aceste produse este zahărul adăugat, cu până la 24 de grame de zahăr la 100 de mililitri de produs. După cum se poate citi pe etichetă.

Din acest motiv, Centrul de Nutriție Júlia Farré indică câteva linii directoare pentru a alege o băutură vegetală bună. Printre aceste sfaturi se numără absența zaharurilor adăugate, sau opțiunea pentru un procent mai mare de nuci sau variante îmbogățite cu calciu; dar asigurându-se întotdeauna că nu există un exces de ingrediente.

Clătite de porumb

Un alt produs vedetă pentru a lua o gustare între mese și a te sătura, acestea sunt de fapt produse bogate în sare și uleiuri sau alte produse rafinate.

Cea mai bună alternativă este să optezi pentru un fruct, niște nuci sau câteva grame de ciocolată neagră cu cel puțin 70% cacao.

Înlocuitori de zahăr

Zahăr alb, zahăr brun, miere, zaharină… Aportul caloric și nutrițional este similar pentru toate produsele. Experții subliniază că idealul este să se limiteze consumul acestora, în timp ce OMS stipulează că nu trebuie să depășească un aport de 25 de grame pe zi. Trebuie ținut cont de faptul că multe zaharuri sunt prezente în mod natural în alimente.

Băuturi light și sucuri

Un alt clasic al publicității pe care profesioniștii din domeniul sănătății și nutriției preferă să îl denigreze într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Deși unele produse se străduiesc să se vândă ca fiind fără zahăr, adevărul este că acestea folosesc componente sintetice și alți compuși pentru a le echilibra aroma.

În cazul sucurilor, unele conțin chiar și mai mult de o cincime de fructe în produsul lor, așa că este întotdeauna mult mai interesant să vă preparați acasă propriile sucuri, conchide sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel