Sari la conținut

Cinci boli cauzate de fumatul țigărilor, o povară pentru Serviciul Naţional de Sănătate.  Cum se pot face economii pentru tratamente 

studiu despre țigări
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
informatii corecte despre fumat

Un nou studiu realizat de Universitatea Brunel din Londra arată cum schimbarea obiceiurilor de fumat ar putea ajuta la economisirea de milioane de dolari pentru Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii. În ciuda conștientizării pe scară largă a efectelor nocive ale fumatului, acesta rămâne principala cauză a bolilor care pot fi prevenite și a morții premature în Marea Britanie.

Fumatul a ucis aproximativ 74.600 de persoane pe an în Anglia, iar între 2019 și 2020 s-au înregistrat 506.100 de internări legate de fumat în spitalele din Anglia.
Fumatul costă Serviciul Național de Sănătate din Anglia 2,5 miliarde de lire sterline pe an, iar guvernul este hotărât să reducă aceste cheltuieli.

Anglia dorește să devină „smoke free” până în 2030

Guvernul a anunțat planul prin care propunea ca, până în 2030, Anglia să devină „smoke free” (‘’fără fum”). Adică fumătorii să renunțe la țigări, ori să trecă la produse mai puțin riscante, cunoscute sub numele de RRP, cum ar fi țigările electronice sau vaping.

Profesorul Francesco Moscone, expert în economie de afaceri de la Universitatea Brunel din Londra, a realizat un nou studiu pentru a evalua potențialele economii pentru Serviciul Naţional de Sănătate dacă o parte dintre fumătorii din Anglia ar trece la RRP.

Cinci boli cauzate de fumatul țigărilor, o povară pentru Serviciul Naţional de Sănătate.  Cum se pot face economii pentru tratamente

„Cancerul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, bronșita cronică și emfizemul sunt cele cinci categorii principale de boli cauzate de fumatul țigărilor. Astfel de boli reprezintă o povară semnificativă pentru Serviciul Naţional de Sănătate, despre care știm că se află deja sub o presiune tot mai mare”, a declarat profesorul Moscone.

„Deși efectele pe termen lung ale produselor cu risc redus sunt încă necunoscute, știm din cercetările anterioare că alternativele la țigările tradiționale reduc cu 90% expunerea la substanțe chimice care contribuie în mod semnificativ la riscurile pentru sănătate”, a continuat el.

Pentru studiu, publicat în British Journal of Healthcare Management, profesorul Moscone a calculat că un fumător clasic care ar trece la RRP ar prezenta un risc scăzut cu 70% de dezvoltare a bolilor legate de fumat. Acest lucru s-a bazat pe faptul că nu ar mai fi expus la substanțele chimice nocive din țigările tradiționale, potrivit brunel.ac.uk.

„Într-un scenariu de conversie de 50%, cu jumătate dintre fumători care se orientează către RRP, NHS ar economisi aproximativ 518 milioane de lire sterline într-un an. Dacă rata de conversie ar fi de doar 10%, NHS ar economisi 103 milioane de lire sterline”, a punctat profesorul.

Dacă „fumătorii ar trece la RRP, s-ar reduce semnificativ presiunea asupra NHS și ar fi disponibile resurse spitalicești atât de necesare pentru alte tratamente.”

Studiul a analizat și diferențele geografice, numărul persoanelor cu cancer pulmonar din regiunea North East & Yorkshire fiind aproape dublu față de cel din alte regiuni engleze.

Profesorul Moscone a subliniat că regiunea respectivă se confruntă în prezent cu provocări semnificative în materie de sănătate legate de fumat, numai tratamentul cancerului pulmonar costând NHS peste 156 de milioane de lire sterline pe an, și, prin urmare, ar înregistra cea mai mare reducere a economiilor dacă fumătorii ar trece la RRP.

„Dacă 10% dintre fumătorii din North East & Yorkshire ar trece la RRP, economiile totale pentru NHS ar fi de 30 de milioane de lire sterline. Dacă jumătate dintre fumătorii din regiune ar face această schimbare, NHS ar economisi 148 de milioane de lire sterline”, a spus el.

Anul trecut, Guvernul a raportat că, dacă nu se iau măsuri suplimentare, Anglia va rata cu cel puțin șapte ani ținta de eliminare a fumatului pentru anul 2030, iar cei din cele mai sărace zone nu vor atinge ținta până în 2044.

„Adoptarea tranziției către RRP nu numai că ar permite NHS să economisească milioane de lire sterline, dar ar reprezenta o oportunitate crucială pentru noi de a recâștiga impulsul și de a ne alinia la planul nostru ambițios pentru 2030”, a declarat profesorul Moscone.

“Acceptând inovația și recunoscând potențialul RRP, putem trasa un curs spre un viitor cu riscuri reduse, rămânând în același timp hotărâți în angajamentul nostru de a ne atinge obiectivele”, a conchis el.

“Trecerea la produse cu risc redus face disponibile resursele spitalului? O analiză a datelor regionale englezești”, de Francesco Moscone, este publicat în British Journal of Healthcare Management.

Material susţinut de Philip Morris România.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel