Sari la conținut

Cinci boli pe care le puteți trata cu urzici

Beneficiile urzicilor pentru sănătate
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
De ce să consumi urzici

Datorită conţinutului bogat în vitamine, aminoacizi, săruri şi alte substanţe benefi ce organismului, urzicile sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni, printre care astenia de primăvară, bolile reumatice sau hipertensiunea arterială

Elena Oceanu

Urzica se întâlnește în întreaga țară din câmpie până la munte. Deja a apărut, iar acum, primăvara e cel mai bine să-i culegi vlăstarele, pentru că, în scopuri terapeutice, se folosesc vârfurile și frunzele tinere. Planta conține substanțe de natură proteică, având un mare număr de aminoacizi, substanțe de natură glucidică, amine, steroli, cetone printre care metilheptenona și acetofenona, ulei volatil, sitosteroli, acid formic și acetic, polivitamina A, vitaminele C, B12, și K, acid pantotenic, clorofilă, protoporfirină, beta caroten, să- ruri de calciu, magneziu, fier, siliciu, fosfați.

1. Astenia de primăvară

Astenia de primăvară este, potrivit nutriționistului Corina Zugravu, doar o carență neglijată de vitamine și minerale. Din fericire, ne putem reface stocul de nutrienți cu o plimbare la piață. „Nu mai suntem în preistorie să fim extrem de slăbiți la ieșirea din iarnă, dar tot ne lipsesc anumiți nutrienți. Spre exemplu fier, pe care îl găsim în frunzele verzi autohtone precum spanacul, ștevia, măcrișul, ceapa verde. Ar mai fi și urzicile, care au marea calitate de a fi sălbatice-cresc în pădure, așa că nu au îngrășăminte”. Chiar și cei mai pretențioși la mâncare pot găsi o metodă de a le găti: borșuri acre cu ștevie sau măcriș, piure de spanac și ciulama de urzici cu usturoi. „Pentru mai multă sațietate putem adăuga un ou lângă sau un copan de pui”, mai arată nutriționistul Corina Zugravu.

2. Hipertensiunea

Cura de primăvară cu suc de urzică ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum şi la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei. Sucul se obţine destul de simplu: spălaţi foarte bine urzicile, lăsaţi-le la scurs şi apoi, uscate, daţi-le prin maşina de tocat carne. Strecuraţi apoi rezultatul printr-un tifon curat şi foarte fin. Sucul obţinut astfel se păstrează în sticle mici, la frigider.

3. Alergii

Polenul florilor şi arbuştilor declanşează inevitabilele alergii de primăvară. Acestea debutează în martie cu simptome precum ochi iritaţi, strănut, congestia căilor nazale şi inflamaţii. Pentru unii alergia sezonieră se termină adesea prin crize de astm. Pentru fiecare simptom al alergiilor există şi tratamente naturiste la îndemâna oricui. Astfel, ceaiul fierbinte de urzică ușu rează respirația, în timp ce acela de cimbru reduce congestia mucoaselor respiratorii. În plus, puteți prepara cataplasme din frunze proaspete de cimbru amestecate cu apă, iar pasta obţinută se aplică pe pielea inflamată.

4. Adenomul de prostată

Într-un studiu publicat în „Journal of Herbal Pharmacotherapy”, care a durat șase luni și a implicat mai mult de 600 de subiecți cu adenom de prostată, 81% dintre subiecții care au consumat un preparat din urzică și-au ameliorat simptomele. În plus, testele pe animale au arătat că urzica poate stopa dezvoltarea cancerului de prostată. În cazul adenomului de prostată sunt recomandate tincturi de urzică (1 linguriţă de 4 ori pe zi) şi sucul de rădăcină şi frunze de urzică (1 pahar/zi) timp de 1-2 luni. Modul de preparare a tincturii este simplu: spălaţi bine rădăcinile cu o perie, şi tăiaţi-le mărunt după ce s-au uscat foarte bine. Puneţi-le într-o sticlă de sticlă şi adăugaţi peste ţuică preparată în casă, alcool alimentar sau votcă. Lăsaţi la macerat, la loc călduros, timp de două săptămâni. Filtraţi printr-un tifon şi apoi păstraţi în frigider, în sticluţe mici de culoare închisă. Tinctura poate fi preparată şi din frunze proaspăt culese. Adăugaţi peste frunzele spălate şi tăiate mărunt alcool alimentar şi lăsaţi la macerat două săptămâni.

5. Afecţiunile reumatice

Urzica are efecte antiinflamatorii articulare notabile. Se administrează infuzie combinată de urzică (macerat la rece amestecat cu infuzie obiş- nuită de urzică): o cană de 3 ori/zi, înainte de masă, timp de o lună Infuzia: se foloseşte o linguriţă cu vârf de urzică uscată la 1/4 litru de apă. Nu se fierbe, ci doar se opăreşte.

REȚETĂ

Tocăniță de urzici cu usturoi

Ingrediente: un bol cu urzici, o ceapă, trei roșii în suc propriu, patru căței de usturoi, trei linguri de ulei, sare și piper. Mod de preparare: urzicile se curăță, se spală în mai multe ape și se pun la fiert cu apă și sare, pentru 4-5 minute. Se scot apoi într-o strecurătoare. Ceapa se toacă mărunt, roșiile se taie cuburi și se pun împreună la călit, până când ceapa devine translucidă. Se adaugă jumătate de cană de apă și urzicile. La final, se adaugă usturoiul pisat, sare și piper, după gust.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel