Sari la conținut

Cinci boli periculoase care pot omorî în doar 24 de ore. Simptomele de alarmă

Toate lumea se teme de cancer, de boli de inimă sau de virusul HIV. Acestea sunt boli cronice care avansează în timp şi care în cele mai multe cazuri sunt fatele. Există însă o listă lungă de boli, care te pot omorî doar într-o zi.

1. Meningita

Meningita este o inflamaţie a membranelor de protecţie care învelesc creierul şi măduva spinării, cunoscute sub denumirea de meninge. Inflamaţia poate fi provocată de infecţia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Această afecţiune poate fi letală din cauza proximităţii inflamaţiei faţă de creier şi măduva spinării.

Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ:

– durere de cap şi înţepenirea cefei, asociate cu febră

– confuzie sau nivel scăzut de conştienţă,

– vărsături

– intoleranţă la lumină sau zgomot

– iritabilitatea

– somnolenţă

2. Boala Chagas

Boala Chagas este foarte frecventa în ţările din America Centrală şi de Sud. Afecţiunea este determinată de infecţia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite prin intermediul unei insecte care se hrăneşte cu sângele gazdei şi adesea lasă fecale lângă locul înţepăturii.

Dacă persoană se scarpină, va contamina leziunea cu fecalele purtătoare de parazit. Asftel parazitul dobândeşte acces în organismul uman unde îşi începe replicarea şi ajunge să invadeze intreagă gazdă.

Simptomatologia bolii este foarte variată, în funcţie de stadiul de infecţie şi de imunitatea gazdei: unii pacienţi au doar semne loco-regionale, în timp ce alţii dezvoltă afecţiuni sistemice cronice foarte grave. Cel mai adesea sunt atacate organele vitale, în principal inima, creierul şi sistemul digestiv, ducând la apariţia malformaţiilor cardiace, tulburărilor funcţionale nervoase şi visceromegaliilor.

3. Accidentul vascular cerebral

Din păcate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarcă în rândul din ce în ce mai multor persoane tinere.

Pentru a reţine cât mai uşor simptomele descrise mai jos, poţi recurge la metodă folosită şi de celebrul personaj Dr. House, şi anume FAST:

F (face=faţă) – rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţă nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte

A (arms=braţe) – rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos

S (speech=vorbire) – rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele

T (time=timp) – nu pierdeţi timpul, sunaţi la numărul de urgenţă pentru că accidentul vascular cerebral trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cât mai rapid pentru a preveni atacurile ulterioare cu potenţial mortal şi leziunile permanente asupra creierului.

4. MRSA

MRSA este o varietate recentă de bacterie de Stafilococus auriu, caracterizată prin rezistenţă sa la agenţi antibiotici (antibiorezistenta). Prin toxinele sale S. aureus poate cauza diferite afecţiuni, de la reacţii cutanate până la septicemii grave.

În ultimul timp a crescut în spitale şi clinici numărul de infecţii cauzate de bacterie. Această escaladare a numărului de îmbolnăviri este favorizată de măsuri profilactice la care măsurile de igienă sunt insuficiente.

5. Ebola

Ebola sau febra hemoragică Ebola este o boală infecţioasă virală severă, adesea fatală, provocată de virusul Ebola (Ebolavirus), care se manifestă prin afecţiuni hemoragice severe la oameni, primate şi antilopele duiker, survenind în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest.

Are o rată de letalitate de până la 90% la om (cea mai mare mortalitate într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei).

sursa: realitatea.net

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel