duminică, septembrie 27, 2020

Potrivit studiilor, 11% dintre cupluri au probleme cu conceperea sau sustinerea unei sarcini iar acest procent tinde sa creasca. Aproximativ o treime din aceste situatii apar din cauza unor probleme de fertilitate la femei, o treime din cauza celor ce privesc fertilitatea barbatilor, iar restul ii implica pe ambii parteneri.

Cercet. Dr. Horatiu Albu ne spune care sunt cele mai comune cauze ale problemelor de infertilitate la femei si care sunt modificarile de stil de viata si alimentatie care le pot imbunatati fertilitatea .

Citește și:

Tulburarile de ovulatie

Sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate si au loc atunci cand ovulele nu se maturizeaza in ovare sau cand ovarele nu reusesc sa elibereze ovulul matur. Acest lucru este uneori cunoscut sub numele de insuficienta ovariana, fiind frecvent in cazul femeilor cu infertilitate.

In multe dintre aceste cazuri este necesara corectarea greutatii corporale si aducerea ei catre limitele normalitatii. De cele mai multe ori manipularea dietetica este extrem de importanta iar in astfel de cazuri eu folosesc regimuri alimentare caracterizate printr-o reducere a aportului de carbohidrati, o mentinere in limte normale a celui de proteine si o crestere compensatorie a celui de grasimi, punand accent deosebit pe uleiul nerafinat de in, extrem de bogat in acizi grasi omega 3 si pe uleiul extravirgin de nuca de cocos foarte bogat in trigliceride cu catena medie”, adaugă dr. Albu.

Citește și:

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune care apare atunci cand tesutul mucoasei uterului se raspandeste si creste si in afara acestuia, de obicei in abdomen sau pelvis. Unele femei nu au simptome, in timp ce altele au menstrautii dureroase sau durere in timpul actului sexual, sangerari abundente sau pete neobisnuite si dureri pelvine generale.

Endometrioza presupune vizita de urgenta la medicul ginecolog care poate apela la metode chirurgicale pentru a elimina tesutul endometrial deschis sau deblocarea trompelor uterine, ulterior fiind foarte util tratamentul medicamentos.

Citește și:

Calitatea slaba a ovulelor

Calitatea si numarul de ovule pe care ovarele le produc in mod natural sau cu un tratament de fertilitate scade semnificativ dupa varsta de 35 de ani.

Sindromul ovarelor polichistice

Aceasta este o afectiune in care foliculii mici din ovare nu se dezvolta in foliculi maturi, care elibereaza ovule. Este, de asemenea, caracterizata de dezechilibre ale hormonilor si a modelelor de ovulatie imprevizibile. Simptome posibile sunt cicluri menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului, acnee, obezitate.

Multe paciente supraponderale care au pierdut 5 pana la 10 la suta din greutatea corporala si au renuntat la dietele bogate in carbohidrati incep sa-si reia ovulatia regulata”, a explicat dr. Horațiu Albu.

Probleme de fertilitate inexplicabile

Medicul ginecolog poate diagnostica o problema de fertilitate inexplicabila in cazul in care nu exista nici un motiv evident pentru infertilitate, ceea ce inseamna ca toate rezultatele testelor sunt normale. In aceasta situatie, se vor analiza foarte bine factorii externi, stilul de viata si viciile care pot cauza aceasta problema de infertilitate.

Diferentele subtile in modul de functionare a sistemului de reproducere pot provoca acest tip de infertilitate. Acest lucru poate include diferente in dezvoltarea foliculara, functia spermei sau procesul de fertilizare. Factorii adusi de stilul de viata – cum ar fi subponderalitatea sau supraponderalitatea, cofeina, alcoolul si fumatul – pot fi factori care contribuie, de asemenea, la aceste probleme de infertilitate atat in cazul femeii, cat si in cazul barbatului”,explica specialistul.

Parteneri