Sari la conținut

Cinci factori care cresc rata de vindecare a cancerului la sân

sursa foto: Doctorul Zilei

Pentru a crește rata de vindecare în cancer la sân, indiferent cât de gravă este boala, sunt necesare metode complexe de diagnostic și de tratament. Cancerul de sân rămâne amenințarea numărul 1 pentru sănătatea femeilor din întreaga lume, cu peste un milion și jumătate de cazuri diagnosticate anual.

Însă pe cât de gravă este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic și tratament. Acestea pot crește rata de vindecare pe termen lung până la 90 la sută, spun specialiștii cu experiență în depistarea și tratarea cancerului.

Pentru că la ora actuală, una din 8 femei aparent sănătoasă este diagnosticată cu cancer mamar, medicii atrag atenția asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boală și pot schimba cursul afecțiunii spre vindecarea pe termen lung.

1. Stilul de viață

Fie că vorbim de dietă dezechilibrată, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesănătoase poate crește riscul de cancer. În aceste condiții, prevenirea bolii trebuie să înceapă cu schimbarea stilului de viață.

”Dieta bogată în nutrienți sănătoși este o componentă importantă care luptă împotriva cancerului. Sportul moderat, plimbările lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Și joggingul este foarte bun, însă mersul pe jos este ușor și eficient”, este de părere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului.

2. Evaluarea riscului de cancer

Deși medicina a evoluat mult, la ora actuală, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Însă medicii menționează instalarea precoce a menstruației, menopauza tardivă, administrarea hormonilor de substituție, lipsa nașterilor sau prea multe la activ drept factori de risc.

“Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe câteva întrebări simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importantă: dacă o persoană are un risc mai mare de 20 la sută, atunci trebuie să urmeze un protocol medical mai special, trebuie să fie mult mai atentă, să-și facă controalele și evaluările regulate și nu trebuie să se rezume doar la mamografie”, adaugă specialistul.

3. Testarea genetică

Se știe că există două gene BRCA1 și BRCA2 implicate în apariția cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mamă la fiică. Astfel, existența unui cancer la mamă sau soră trebuie să orienteze orice femeie către o analiză genetică.

“Dacă o femeie este pozitivă pentru BRCA, atunci noi îi recomandăm o monitorizare multidisciplinară. În primul rând, este importantă consilierea psihologică pentru că aflarea riscului de cancer, care merge până la 80 la sută, poate fi extrem de stresantă. În unele cazuri, prevenția poate însemna dubla mastectomie, exact ca în cazul Angelinei Jolie. Însă femeia aflată în această situație trebuie să fie pregătită din punct de vedere mental pentru această intervenție”, este de părere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.

4. Diagnosticări de mare finețe

Pentru că într-o proporție de 80 la sută cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 la sută având o componentă genetică, ecografia anuală înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă sunt obligatorii pentru a depista o eventuală problemă în stadiu incipient. Însă investigațiile s-au rafinat mult în ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, în funcție de scorul de risc și densitatea mamară.

“În cazul unui sân cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completă, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metodă ce permite o vizualizare mamografică mult mai bună. În cazul în care depistăm un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, putem recurge și la o altă metodă de ultimă generație, screeningul cu rezonanță magnetică, care se face cu substanță de contrast injectabilă”, explică specialistul.

5. Terapii revoluționare, conduse de echipe multidisciplinare

Aplicate corect și țintit, terapiile pentru cancerul de sân pot crește șansele de vindecare până la 90 la sută, mai ales în stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut și anatomopatolog reușesc să trateze tumorile și să evite extirparea sânilor în multe dintre cazuri.

“Chimioterapia devine din ce în ce mai importantă pentru că acum dispunem de terapii noi, care sunt țintite, vizând doar celulele maligne. Poate că, în viitorul apropiat, va deveni terapie unică. Cert este că acum speranța de viață a pacientelor cu cancer mamar depistat la timp și tratat corect crește tot mai mult datorită îmbunătățirii medicamentelor. În anii ’80, chirurgia domina în tratamentul pentru cancere mamare, astăzi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzionează profesorul Mustafa Erkin Aribal.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: