sâmbătă, decembrie 5, 2020
Elena Oceanu

Cancerul ovarian este o boală gravă, dar care rămane de cele mai multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.

În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 238.719 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,1 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 151.905 decese cauzate de cancerul ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori.

În România sunt raportate anual 1.850 cazuri noi de cancer ovarian – incidenţa acestei boli în ţara noastră fiind de 10,3 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 1.020 de decese cauzate de cancerul ovarian. Neoplazia ovariană reprezintă a 5-a cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

1: Toate femeile pot face cancer ovarian

Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare. Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.

2: Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi

Experţii sunt de părere că frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic :

  • Dureri abdominale sau pelvine
  • Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)
  • Modificări urinare
  • Sângerări vaginale neobişnuite
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Pierdere în greutate
  • Oboseală, astenie

Având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli, este mai bine să mergem la medic.

3: Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire

Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata căreia este analizată în mod normal supravieţuirea atunci când se evaluează tratamentul în oncologie). O femeie ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obţine un diagostic corect.
4: Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întamplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decât atât, medicii pot uneori să diagnosticheze iniţial o afecţiune similară, dar frecvenţa apariţiei acestor simptome îi ajută să facă diferenţa între cancerul ovarian şi alte boli.

5: Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian

Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legătură cu un potenţial cancer ovarian.

Parteneri