Sari la conținut

Cinci metode eficiente prin care îți protejezi memoria

lipsa de memorare si atentie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cetatenii Uniunii Europene au raportat un deficit de atentie si memorie

Creierul, precum corpul, este supus îmbătrânirii, însă deteriorarea lui poate fi încetinită prin câteva metode simple și eficiente.

  1. Odihna

Unul dintre beneficiile aduse de somn este acela că face ca memoria să funcţioneze mai bine. Acest lucru se datorează faptului că, în timpul somnului, creierul este extrem de ocupat, lucrând, printre altele şi la memorie.

Pe lângă faptul că somnul întăreşte amintirile, dar el le şi restructurează şi reorganizează.

  1. Rețelele de socializare

Un studiu a scos la iveală faptul că postările de pe Facebook sunt mai uşor de memorat decât propoziţii din cărţi şi chiar şi decât feţele oamenilor.

Un studiu realizat recent a indicat că, cel mai probabil, postările de pe Facebook sunt mai uşor de memorat deoarece ele sunt uşor de digerat şi scrise într-un limbaj spontan şi natural.

  1. 3.      Rozmarinul

S-a demonstrat că mirosul de ulei esenţial de rozmarin  poate îmbunătăţi memorie pe termen lung.

Mai exact, într-o cercetare publicată anul acesta, s-a observat că participanţii care au stat într-o cameră unde existau infuzii de rozmarin, obţineau rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu grupul de control.

  1. 4.      Plimbările pe jos

Odată cu înaintarea în vârstă, mulţi oameni de confruntă cu probleme de memorie. Însă, studiile au indicat că este de ajuns să mergem pe jos doar 10 kilometri pe săptămână pentru a ne menţine buna funcţionare a memoriei.

  1. 5.      Guma de mestecat

Mestecatul gumei ne poate ajuta să stăm concentraţi asupra unei sarcini şi să ne îmbunătăţim memoria.

Un studiu realizat de Morgan et al. (2013) a testat memoria auditivă a celor care mestecau gumă şi apoi au comparat rezultatele evaluării cu cele ale indivizilor dintr-un grup de control, care nu mestecaseră gumă.

La finalul studiului, oamenii de ştiinţă au concluzionat că indivizii care mestecaseră gumă îşi îmbunătăţiseră memoria pe termen lung, comparativ cu persoanele din grupul de control.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel