sâmbătă, octombrie 1, 2022

Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivității bolii și a faptului că este depistat în stadii avansate. Unul dintre motivele pentru care oamenii ajung prea târziu la medic e că nu sunt suficient de informați, referitor la această boală.

Elena Oceanu

Iată câteva dintre cele mai vehiculate mituri despre cancerul pulmonar și adevărul din spatele lor:

Te-ar mai interesa: Îți plac pipotele de pui? Iată cât de benefice sun...

  1. Nu doar oamenii care fumează pot face cancer.

Adevărat: Într-adevăr, fumatul este unul dintre cei mai importanțifactori de risc pentru cancerul pulmonar. Însă nu este singurul. Cel puțin la fel de expuși acestei boli sunt și oamenii care lucrează în medii cu risc mare, care sunt expuși, de exemplu,la substanțe precum azbest sau radon.

  1. Efectele negative ale fumatului, cele care duc la dezvoltarea cancerului pulmonar, nu pot fi remediate.

Fals: Specialiștii au descoperit că renunțarea la fumat are beneficii importante:

2,3 luni după ultima țigară, circulația sângelui și funcționarea plămânilor încep să arate deja primele semne de îmbunătățire.

În primele 9 luni de la ultima țigară tusea fumătorului dispare.

La 10 ani de la ultima țigară, riscul de deces din cauza cancerului pulmonar este de două ori mai mic decât cel al unui fumător.

Te-ar mai interesa: Să nu-ți speli părul în zi de duminică. Iată de ce...

  1. Cancerul pulmonar afectează doar plămânii.

Fals: Cancerul pulmonar se poate extinde în tot corpul – proces ce se numește metastază. De cele mai multe ori, tumorile ajung în creier, afectându-i pacientului funcțiile vitale, cum ar fi vederea.

  1. Odată ce s-a răspândit în organism, cancerul pulmonar nu mai poate fi tratat.

Fals: Într-adevăr, odată ce s-a răspândit în tot organismul, cancerul este mai dificil de tratat. Însă acum, cu ajutorul terapiilor inovative (a imunoterapiilor, în principal), boala poate fi tratatăchiar dacă s-a răspândit și în alte organe.

Te-ar mai interesa: Cum afectează sărutul sănătatea: Efecte mai mari l...

„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. O vizită la medic le poate salva viața.”, spune prof.dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog.

Te-ar mai interesa: Lipsa luminii naturale poate duce la dezvoltarea u...

  1. Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele.

Adevărat: Cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauză că:

Este o boală agresivă, ce avansează cu rapiditate.

Este depistat mai ales în stadii avansate, inoperabile.

Vești bune pentru pacienții din România privind accesul la imunoterapii

În luna mai a acestui an, o nouă imunoterapie a fost compensată în România, pentru melanom, iar din noiembrie, și pentru cancer pulmonar și renal. Pacienții eligibili (5.500) sunt bolnavii de melanom, cancer pulmonar fără celule mici și carcinom renal, anterior tratați cu chimioterapie. Luna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial și ghidul terapeutic al medicamentului pentru cancer pulmonar și cancer renal, ceea ce dă undă liberă medicilor să prescrie imunoterapia pacienților respectivi, care vor beneficia de aceasta gratuit, în premieră națională. Decizia aceasta reprezintă unul dintre cei mai importanți pași făcuți de România în ceea ce privește îmbunătățirea accesului pacienților la tratamente noi și se bazează pe numeroase avantaje dovedite în tratarea acestor tipuri de cancer. Atât în cazul tratamentului cancerului pulmonar, cât și în cazul celui renal, imunoterapia s-a dovedit a fi mai eficientă decât vechile variante de tratament, crescând speranța de viață și calitatea vieții pacienților, prin eliminarea efectelor adverse determinate de chimioterapie.

Te-ar mai interesa: Îndrăgita Gina Bradea, operată de urgență. Ce a tr...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private