sâmbătă, octombrie 1, 2022

Cinci semne că ai un risc crescut de a face CANCER, potrivit medicilor. Cancerul este o cauză principală de deces în întreaga lume, dar între 30%-50% din cazuri pot fi prevenite, susțin experții.

„Prevenirea este foarte grea”, atenționează mai mulți specialiști. Timothy Rebbeck, profesor de Prevenire a Cancerului la Harvard T.H. Chan School of Public Health și Dana-Farber Cancer Institute spun că ideea de prevenție nu a intrat încă în mentalul colectiv. 

Te-ar mai interesa: Albă sau negră: ce varietate de sare este mai sănă...

„Oamenii vor să se gândească la vindecare. Ei spun că trebuie să vindecăm cancerul – iar dacă cineva are cancer, trebuie neapărat să-l vindeci. Dar ceea ce nu a intrat în mentalitatea publicului este că trebuie să prevenim cancerul, astfel încât nimeni să nu fie vindecat”.

Iată cinci semne că ai putea avea un risc crescut de cancer, potrivit medicilor. Citiți mai departe și pentru a vă asigura sănătatea dumneavoastră și a celor dragi.

Semne că ai un risc crescut de CANCER: 1. Ești fumător

Potrivit CDC, aproape nouă din zece decese cauzate de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat sau de expunerea la fumatul pasiv.

„Majoritatea oamenilor știu că fumatul este cauza predominantă a cancerului pulmonar”, spune Anthony J. Alberg, PhD, MPH, epidemiolog cancer, profesor și președinte al Departamentului de Epidemiologie și Biostatistică de la Universitatea din Carolina de Sud Arnold School of Public. Sănătate, potrivit eatthis.com

Te-ar mai interesa: Mineralul esențial pentru buna funcționare a creie...

„Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este că fumatul este cunoscut că cauzează multe alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul vezicii urinare, cancerul de col uterin, cancerul colorectal, cancerul esofagian, cancerul renal, cancerul laringian și hipofaringian, cancerul hepatic, cancerul bucal și orofaringian. și cancerul pancreatic”.

2. Esti obez

Excesul de greutate, în special în regiunea abdominală (cunoscută sub numele de grăsime abdominală sau grăsime viscerală), este strâns legată de cancer, avertizează experții.

Te-ar mai interesa: Cele mai bun surse naturale de melatonină, hormonu...

„Problema cu grăsimea viscerală excesivă este că afectează anumite procese din corpul tău. Aceasta include modul în care corpul tău gestionează hormonii, cum ar fi insulina și estrogenul”, spune Karen Basen-Engquist, PhD, profesor în Științe Comportamentale la MD Anderson.

„Toate acestea pot duce la un risc crescut de cancer prin afectarea modului și când celulele se divid și mor.”

Te-ar mai interesa: Atenție, aceste locuri de joacă sunt periculoase! ...

Semne de avertizare CANCER: 3. Consumi prea mult alcool

Nu există o cantitate „sigură” de alcool, potrivit Societății Americane de Cancer.

„Știm că alcoolul crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul oral, cancerul de faringe și laringe, cancerul colorectal și esofagian, precum și cancerul de ficat și de sân”, spune Therese Bevers, MD, director medical al Centrului de Prevenire a Cancerului MD Anderson, potrivit sursei citate anterior.

Te-ar mai interesa: Horoscop chinezesc luna OCTOMBRIE. Astrologul Anca...

„Cercetarile au aratat ca atunci cand renunti la consumul de alcool, riscul de cancer legat de alcool scade in timp. Poate dura multi ani pentru a elimina pe deplin acest risc; cu toate acestea, renuntarea este un pas foarte important pentru imbunatatirea sanatatii si scaderea riscului de cancer. ”

4. Ești sedentar

Un stil de viață sedentar poate crește foarte mult riscul de cancer, avertizează medicii. Un studiu a arătat că mai mult de o oră de vizionare zilnică la televizor a fost legată de o creștere cu 12% a riscului de cancer colorectal.

„Stilul de viață sedentar este unul dintre factorii de risc care este adesea trecut cu vederea”, spune Yin Cao, autorul principal al studiului și epidemiolog de cancer la Școala de Medicină a Universității Washington din St. Louis. „Acest studiu poate ajuta la identificarea celor cu risc crescut și care ar putea beneficia mai mult de screeningul precoce”.

Semne că ai un risc crescut de CANCER: 5. Suferi de oboseală cronică, inexplicabilă

„Oboseala extremă care nu se îmbunătățește cu odihnă poate fi un semn precoce de cancer”, potrivit lui Johns Hopkins Medicine. „Cancerul folosește nutrienții corpului tău pentru a crește și a avansa, astfel încât acești nutrienți nu-ți mai reușesc corpul. Acest „furt de nutrienți” te poate face să te simți extrem de obosit”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private