Sari la conținut

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

România se află printre primele poziţii în topul ţărilor europene la capitolul incidenţei bolilor vasculare cerebrale.

 Mai mult, tot mai multe persoane tinere ajung să sufere un atac cerebral. De aceea este vitală identificarea semnalelor care prevestesc un astfel de episod, dar şi prevenirea cauzelor care ar putea creşte riscul apariţiei unui atac cerebral. În cazul unui atac cerebral, identificarea rapidă a primelor simptome şi transportarea persoanei de urgenţă la spital poate contribui la salvarea vieţii pacientului.

Un accident vascular cerebral este o urgenta medicala. Accidente vasculare cerebrale apar atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În doar o cateva minute, celulele creierului incep sa moara.Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale. Cel mai comun tip, numit accident vascular cerebral ischemic , care este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului.

Celalalt, numit accident vascular cerebral hemoragic,se datorează apariţiei unei cantităţi de sânge în ţesutul cerebral, datorită unui puseu de tensiune arterială care forţează vasul de irigă acel ţesut şi îl fisurează, a unor malformaţii vasculare deja existente (aşa cum sunt: anevrismul, angiomul), a unor tulburări de colagulare sau a unui tratament cu medicamente anti-coagulante.

Un accident ischemic tranzitor este un semn care poate anunta aparitia unui accident vascular cerebral constituit. Accidentul ischemic tranzitor apare cand fluxul sanguin catre o parte a creierului este temporar redus sau blocat.

Simptomele unui accident vascular cerebral sunt:
-Starii de amorteala, slabiciune sau paralizie a fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
– Confuzie, tulburari de vorbire sau de intelegere a cuvintelor celorlalti
-Tulburari de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclara, incetosata, cu pete, vedere dubla sau pierderea vederii
– Tulburari de mers, ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii
– Dureri de cap severe

În cazul în care aveți oricare dintre aceste simptome ar trebui să mergeti imediat la un spital pentru a primi tratament de specialitate!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel