Sari la conținut

Cinci simptome ale ficatului gras care pot apărea dimineața, imediat după trezire

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Zahărul, pricipala cauză a ficatului gras

Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice.

În majoritatea cazurilor, ficatul gras este asimptomatic și poate fi descoperit întâmplător în urma unor analize de sânge sau ecografii hepatice de rutină. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta simptome și disconfort dimineața, care pot fi asociate cu ficatul gras.

Simptome posibile ale ficatului gras care pot apărea dimineața

  • Oboseală și letargie: Persoanele cu ficat gras pot experimenta oboseală excesivă și letargie dimineața, deoarece ficatul este responsabil de depozitarea și eliberarea de glucoză pentru a menține nivelul de energie în organism. Funcția afectată a ficatului în cazul steatozei hepatice poate afecta disponibilitatea energiei. Într-un articol apărut în revista Gut, cercetătorii au explicat: „Oboseala este o problemă semnificativă în boala ficatului gras non-alcoolic, este similară ca grad cu cea întâlnită la pacienții cu ciroză hepatică primară și este asociată cu afectarea funcției fizice. „Oboseala în steatoza hepatică pare să nu aibă legătură cu severitatea bolii hepatice de bază sau cu rezistența la insulină, dar este asociată cu somnolență semnificativă în timpul zilei.”
  • Greutate în partea superioară a abdomenului: Unele persoane pot simți o senzație de greutate sau disconfort în partea superioară a abdomenului dimineața, care poate fi cauzată de mărimea mărită a ficatului gras.
  • Indigestie și disconfort abdominal: Un ficat gras poate afecta capacitatea ficatului de a secreta enzime și bilă în mod eficient, ceea ce poate duce la disconfort abdominal și indigestie dimineața.
  • Senzație de sete: Deși nu este specifică ficatului gras, oamenii cu afecțiuni hepatice pot prezenta o senzație crescută de sete dimineața din cauza unui dezechilibru în metabolismul apei în organism.
  • Grețuri și pierderea poftei de mâncare: În cazurile severe de ficat gras sau de hepatită alcoolică (steatohepatită), pot apărea grețuri dimineața și o pierdere a poftei de mâncare.

Este important de menționat că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, iar ficatul gras poate fi asimptomatic pentru multe persoane. Dacă experimentați aceste simptome sau aveți motive să bănuiți că puteți avea probleme hepatice, este esențial să vă consultați cu medicul pentru evaluarea corectă și stabilirea unui diagnostic adecvat. Analizele de sânge și ecografiile hepatice pot ajuta la diagnosticarea ficatului gras și la determinarea cauzei simptomelor pe care le prezentați.

Citeste si:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.