Sari la conținut

Cinci simptome timpurii ale demenței. Expert: Unul dintre primele semne ar putea apărea în timpul conversației. Este important ca oamenii să înțeleagă

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei
Semne de dementa mai putin cunoscute

Unul dintre primele semne ale demenței ar putea apărea în timpul unei conversații, potrivit unui expert.

Demența se profilează la jumătatea vieții, iar scăpările de memorie trag adesea semnale de alarmă. Un expert a evidențiat situațiile și comportamentele zilnice care ar putea să ne avertizeze cu privire la această afecțiune care ne răpește mințile.

Louise Yasities, expert în îngrijirea persoanelor în vârstă la TakingCare Personal Alarms, a declarat: „Demența este o colecție de simptome mai degrabă decât o afecțiune ușor de definit, astfel încât multe persoane vor experimenta semne și efecte diferite.

„Este important ca oamenii să înțeleagă semnele de avertizare timpurie dacă sunt îngrijorați că cineva apropiat lor ar putea avea demență.”

Expertul a recomandat să fie atenți la următoarele semne.

Pierderea memoriei

„Pierderea memoriei, în special dificultatea de a-și aminti evenimente recente și confuzia cu nume, date și ore sunt un simptom comun al demenței, alături de repetarea acelorași întrebări sau informații”, a declarat Yasities.

Pe de altă parte, uitarea ocazională a numelor sau a întâlnirilor, dar amintirea lor mai târziu ar putea fi doar o schimbare tipică legată de vârstă, potrivit Asociației Alzheimer.

Dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite

Potrivit organizației caritabile, persoanele cu această afecțiune care le răpește mintea pot începe brusc să aibă probleme în a urmări sau a se alătura unei conversații.

De exemplu, se pot opri în mijlocul unei propoziții și nu au nicio idee despre cum să continue sau se pot repeta.

Expertul a adăugat: „O persoană cu demență poate, de asemenea, să se chinuie să găsească cuvântul potrivit.”

Modificări comportamentale

Persoanele care trăiesc cu demență pot prezenta schimbări de dispoziție și de personalitate, scrie Express.

Ei pot deveni confuzi, suspicioși, deprimați, temători sau anxioși, explică Asociația Alzheimer.

Yasities a spus: „Dacă ați observat că o persoană apropiată devine din ce în ce mai confuză sau dezorientată, este important să nu o respingeți ca pe o consecință normală a îmbătrânirii și să ascultați ce spune persoana respectivă.”

Obiecte rătăcite

Amplasarea greșită a obiectelor, cum ar fi punerea laptelui în cuptor sau lăsarea ceainicului în baie, ar putea fi semne care să indice afecțiunea cerebrală, potrivit expertului.

Persoanele cu demență pot începe să piardă obiecte, de la telecomanda televizorului până la o pereche de ochelari, uitând unde le aveau ultima dată.

Modificări în procesul de luare a deciziilor

Expertul a declarat: „Modificările în procesul de luare a deciziilor sunt, de asemenea, frecvente, persoanele cu demență fiind mai predispuse să ia decizii riscante sau impulsive, care nu sunt normale.”

Persoana poate începe să folosească o judecată slabă atunci când are de-a face cu banii sau facturile.

În plus, este posibil ca aceasta să înceapă să acorde mai puțină atenție îngrijirii și menținerii curățeniei.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel