Sari la conținut

Cinci tipuri de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare

Se estimează că 15% dintre numărul total de cazuri de cancer la nivel mondial sunt cauzate de infecții. O bacterie și 4 virusuri sunt responsabile de peste 90% din totalul cazurilor de cancer corelate cu infecțiile: Helicobacter pylori, virusul papilloma uman (HPV), virusul hepatitic B (VHB), virusul hepatitic C (VHC) și virusul Epstein-Barr (EBV).

Vaccinul: un aliat împotriva mai multor tipuri de cancere

Dintre cele mai importante infecții cauzatoare de cancer, două pot fi prevenite prin vaccinare: infecțiile cu HPV și VHB. Împreună, acestea cauzează 891.000 de cazuri de cancer anual, la nivel mondial.

  • Numărul de cazuri de cancer hepatic ar putea scădea cu 50% prin vaccinare;
  • 70% dintre cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite datorită vaccinului.

HPV: ce tipuri de cancer cauzează și cum le putem preveni

HPV este principalul virus cauzator de cancer, cu peste 500.000 de cazuri nou-apărute anual. Acesta este implicat în apariția unui cancer des întâlnit la femei: cancerul de col uterin. Acesta este responsabil cu 270.000 de decese anual în întreaga lume și de apariția a 530.000 cazuri în fiecare an.

Infecția cu HPV se corelează cu numeroase tumori:

  • Toate cazurile de cancer de col uterin (11.970 de cazuri în 2014 în SUA);
  • 88.2% din cazurile de cancer anal;
  • 64.6% din cazurile de cancer vaginal;
  • 56.9% din cazurile de cancer penian.

Există mai multe tipuri de HPV, dintre acestea 13 sunt de „risc înalt”: tipuri de virus strâns corelate cu apariția cancerului. 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția cu tipurile 16 și 18 de „risc înalt”. 4.1% dintre femeile sănătoase la nivel mondial prezintă aceste virusuri la nivelul colului uterin. Toate vaccinurile contra-HPV protejează de aceste două tipuri de HPV, și conferă imunitate pentru până la 9 tipuri de HPV înalt oncogen.

Organizația Mondială a Sănătății a emis o serie de recomandări în ceea ce privește administrarea vaccinului preventiv contra HPV:

  • Pentru adolescenți cu vârsta între 9 și 14 ani, se recomandă 2 doze la interval de minim 6 luni;
  • Pentru adolescenți și adulți cu vârsta peste 15 ani (până la 26 de ani), se recomandă 3 doze la 0, 2 și 6 luni;
  • FDA recomandă vaccinarea fetelor de 9-26 de ani și vaccinarea băieților de 9-15 ani;
  • Vaccinul este eficient împotriva infecției cu HPV și împotriva apariției leziunilor pre-canceroase la persoanele deja infectate.

VHB: ce tipuri de cancer cauzează și cum le putem preveni

Infecția VHB se corelează în mod exclusiv cu cancerul de ficat: 6.6% dintre cazurile de cancer hepatic prezintă și infecție cronică cu virus hepatitic B.

Virusul hepatitic B infectează persoanele prin transmitere de la mamă la făt și prin contact cu sânge și alte fluide corporale infectate (inclusiv transmitere sexuală). În cazul copiilor infectați, rata de cronicizare este de 30%, față de 5% în cazul infecției în perioada adultă. 13.3 milioane de persoane în Europa trăiesc cu hepatită cronică cu virus B. Aceasta  conduce la deces prin complicațiile sale, ciroza și carcinomul hepatocelular. Astfel, 330.000 dintre cazurile de cancer hepatic din lume sunt cauzate, anual, de infecția cu VHB.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea tuturor persoanelor contra VHB:

  • Se recomandă vaccinarea tuturor nou-născuților în primele 24 de ore de viață;
  • La această primă doză se mai adaugă 2 sau 3 doze;
  • Vaccinul duce la o imunitate împotriva VHB de minim 20 de ani, ce poate dura toată viața.

Sursa: raportuldegarda.ro. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel