Sari la conținut

Cine sunt candidații cu cele mai puține voturi și cu cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilie

Pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale din 2024, o privire înapoi asupra trecutului electoral ne arată un peisaj politic variat, marcat de nume mari și de campanii aprige, dar și de candidați care au rămas la marginea istoriei prin numărul extrem de redus de voturi obținute.

Candidații care au strâns cele mai puține voturi în ultimele trei decenii reflectă o parte neglijată a sistemului electoral, unde chiar și cele mai mici procente reprezintă încercarea unor oameni de a schimba cursul istoriei. Deși unii dintre acești candidați au intrat în cursă fără mari șanse, eforturile lor rămân o parte din mozaicul politic al României, potrivit libertatea.ro. 

Cele mai puține voturi la alegerile prezidențiale românești

În 2014, Mircea Mirel Amariței, candidatul PRODEMO, a stabilit recordul pentru cel mai mic număr de voturi obținut vreodată la alegerile prezidențiale din România, cu doar 7.895 de voturi (0,08%). Cu o campanie slab mediatizată și o prezență politică modestă, Amariței a rămas în umbra marilor favoriți ai scrutinului.

Cu puțin mai multe voturi, dar departe de a amenința vreun favorit, Constantin Ninel Potârcă a obținut 21.306 voturi (0,21%) în 2009. O candidatură independentă, dar neconvingătoare, l-a plasat în rândul candidaților cu cele mai slabe rezultate din toate timpurile.

Un alt nume din aceeași categorie este Ovidiu Cristian Iane de la Partidul Ecologist Român (PER), care a obținut 22.515 voturi (0,23%) tot la alegerile din 2009. Deși ecologia este un subiect important, candidatura sa nu a reușit să capteze atenția publicului larg.

Recorduri de prezență la vot

Într-un contrast puternic cu acești candidați care au primit puține voturi, anii ’90 au marcat o participare masivă a populației la urne. Alegerile din 1996 au stabilit recordul absolut de prezență, cu peste 13 milioane de alegători care s-au prezentat la urne. În turul al doilea al acelei campanii, Emil Constantinescu l-a învins pe Ion Iliescu, obținând unul dintre cele mai mari scoruri din istorie, 7.057.906 voturi (54,41%).

Când vine vorba de cei care au dominat scena politică, numele lui Ion Iliescu și Emil Constantinescu sunt pe primele locuri. Iliescu deține recordul pentru cel mai mare număr de voturi primite la alegerile din 1992, când 7.393.429 de români i-au oferit sprijinul în turul doi al scrutinului. De asemenea, Iliescu a fost un jucător de top și în alte campanii, precum cele din 2000, când a obținut 6.696.623 de voturi.

Alegerile prezidențiale din România au fost marcate de momente de maximă tensiune, dar și de surprize neașteptate, cu candidați obscuri care au făcut istorie prin numărul extrem de mic de voturi. În timp ce anul 2024 se apropie, românii se pregătesc din nou să-și aleagă președintele, iar rezultatele vor continua să scrie istoria electorală a țării.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel