Din cuprinsul articolului
Cine te trage în jos? 4 tipuri de oameni de care trebuie să te eliberezi în viața ta. Relațiile pot fi o sursă de sprijin, iubire și dezvoltare – dar uneori pot fi și o sursă de durere emoțională, nesiguranță și epuizare.
Nu toate persoanele toxice sunt evidente de la început, unele apar în timp, dar lasă cicatrici adânci pe psihicul nostru. În acest articol, vom analiza patru tipuri comune de personalitate care ne pot afecta grav sănătatea emoțională și bunăstarea. Recunoașterea lor este primul pas către relații mai sănătoase și o viață mai bună.
Tipuri de oameni care refuză să vorbească
- Cel care refuză comunicarea. Există oameni care pur și simplu refuză comunicarea, mai ales în situații tensionate. Scopul este adesea evitarea conflictului, dar în realitate acest lucru duce la neînțelegeri și mai profunde.
Aceste tipuri de oameni refuză să vorbească deschis, chiar și atunci când problema este serioasă. A vorbi cu ei este epuizant și te face să te simți insignifiant și nevrednic. Tăcerea lor creează bariere și crește tensiunea. Acest lucru duce adesea la vinovăție, confuzie și nesiguranță.
Dacă persoana de lângă tine refuză sistematic conversația deschisă, e o idee bună să te întrebi de ce continui să menții această relație.
Narcisistul se pune pe un piedestal și te privește de sus
2. Narcisistul. Un narcisist se comportă ca și cum ar fi centrul universului – știe totul, face totul cât mai bine și nu ratează niciodată ocazia să se laude. Indiferent cât de inteligent sau capabil ești, nu te vei simți niciodată egal într-o relație cu o astfel de persoană. Narcisismul, la fel ca agresivitatea pasivă, este considerat o tulburare de personalitate și este deosebit de toxic. Narcisistul se pune pe un piedestal și te privește de sus. Adesea te vei trezi competitiv, chiar și fără motiv.
Aceste persoane au dificultăți în a face compromisuri, nu arată empatie și vor ca atenția să fie mereu concentrată asupra lor. Pot strica o zi sau un eveniment important doar pentru a atrage atenția asupra lor. Comportamentul lor se bazează pe o ură de sine profundă.
Explodează ușor atunci când se simt respinși. Atunci sunt gata să distrugă tot ce îi înconjoară. Reacțiile lor sunt rezultatul unei stime de sine fragile, ascunsă în spatele unei măști de superioritate.
Agresivitatea pasivă, o expresie ascunsă

3. Agresorul pasiv. Agresivitatea pasivă este o expresie ascunsă, pasivă a furiei. Cu toții cunoaștem oameni care se comportă astfel – nu spun niciodată ce anume îi deranjează, dar există un sentiment de tensiune în jurul lor. Simțim că „mergem pe coji de ouă” în prezența lor.
Chiar dacă întrebi direct care este problema, rareori vei primi un răspuns sincer. În schimb, vor mormăi ceva vag sau vor răspunde cu sarcasm. Imaginează-ți că ai făcut ceva care a supărat persoana pasiv-agresivă de lângă tine, dar nu știi ce anume. Încerci să-ți dai seama ca să nu repeți greșeala. Cu toate acestea, ei răspund cu „Sunt bine”, „Nu sunt supărat”, în ciuda atitudinii lor evidente reci și distante, potrivit psychologytoday.com.
4. Criticul. Ai fost vreodată într-o relație în care te-ai simțit constant judecat și criticat, indiferent ce ai făcut? Critica este diferită de îngrijorare și sfat – și este important să faci această distincție.
Când îți spun: „De ce faci așa ceva? Se face așa!”, „De ce ești îmbrăcat așa?”, „De ce întârzii mereu?” – aceasta este o critică .
Cu totul altceva este dacă cineva întreabă: „S-a întâmplat ceva care te-a făcut să întârzii?” – o astfel de întrebare arată o dorință de înțelegere, nu de judecată. Critica este : „De ce te încrunți mereu?”, îngrijorarea este: „Ești furios? Te îngrijorează ceva?”.
Când suntem criticați constant, ne simțim subapreciați și incompetenți. La un moment dat, chiar dacă încercăm să nu greșim, începem să eșuăm – pur și simplu pentru că ne-am pierdut încrederea în propriile abilități.
Un critic aduce multă toxicitate oricărei relații. Poate că nu te insultă direct, dar își arată dezaprobarea în alte moduri – nemulțumire perpetuă, remarci sarcastice despre convingerile, alegerile, deciziile, aspectul tău. În spatele unui astfel de comportament se află adesea o stimă de sine scăzută sau o dorință de control. În loc să te susțină și să te ajute să crești, astfel de oameni caută motive să te devalorizeze.
Criticul condamnă persoana, nu comportamentul. Cel mai dureros mesaj pe care îl poate primi cineva – mai ales de la un părinte – este: „Ești un copil rău”, în loc de: „Ai făcut ceva greșit”.