Sari la conținut

Cum să gestionezi situația cu narcisistul familei, cu prilejul sărbătorilor Pascale

masa în familie, narcisist
Sursă foto: Getty Images
Pe lângă stresul general de sărbători, relațiile cu membrii familiei se pot dovedi destul de dificile, mai ales dacă aveți un narcisist în familie.

Luminile orbitoare, vremea frumoasă, mesele pline de bucate tradiționale și timpul petrecut în familie înseamnă un singur lucru: sărbătorile Pascale sunt aici. Deși nu așa se desfășoară sezonul de sărbători pentru toată lumea, o mulțime de oameni asociază aceste lucruri cu sărbătorile. Pe lângă stresul general de sărbători, relațiile cu membrii familiei se pot dovedi destul de dificile, mai ales dacă aveți un narcisist în familie.

Nu este nevoie să lăsați un singur strugure acru să strice totul. Cum puteți să le ignorați comportamentul și să vă descurcați cu narcisistul din familia dumneavoastră? Următoarele sfaturi ar trebui să vă ajute să faceți față narcisistului, deoarece s-ar putea să nu puteți evita prezența acestuia în acest sezon de sărbători. Iată ce trebuie să știți.

Pregătiți-vă întotdeauna în avans

Psihoterapeuții sunt de acord că ar trebui să aveți un plan de acțiune înainte de a vă confrunta cu narcisistul la adunarea de sărbători din familie.

Luați-vă timp pentru a reflecta asupra tipurilor de limite pe care trebuie să le stabiliți.

Luați în considerare să vă întrebați cât de mult din timpul și efortul dvs. doriți să acordați acestei persoane. Ce puteți face pentru a vă asigura că, comportamentul acestei persoane nu interferează cu bucuria dumneavoastră de sărbători?

Stabiliți ce sunteți dispus să tolerați și unde veți trasa o linie în nisip.

Acordă-ți puțin timp pentru tine însuți

A avea de-a face cu un narcisist poate fi frustrant. Este aproape ca și cum ar încerca să te deranjeze intenționat, secătuindu-ți energia cu fiecare secundă în care interacționezi cu ei.

Psihologii explică faptul că persoanele toxice fac tot posibilul să te denigreze, să te insulte și să facă glume despre ceva la care ești sensibil. Ei fac acest lucru doar pentru a te stârni pentru că prosperă atunci când te strâmbi. Acum că știi asta, poți avea mijloacele necesare pentru a lua o pauză și a rezista tentației de a reacționa în persoană. Fiți atenți la propriile limite!

narcisisti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Rămâi fidel limitelor tale

Poți avea limite, dar lipsa capacității de a le menține în vigoare îți va cauza doar durere. Unii oameni pot avea o concepție greșită despre limite.

„Te rog să nu mă întrebi despre politică”, nu este o limită. Limita dumneavoastră ar trebui să fie de fapt: „Dacă mă întrebați despre politică, nu vă voi răspunde”.

Diferența dintre aceste două afirmații este că una sună mai mult ca o întrebare, în timp ce cealaltă este o directivă fermă. Nu așteptați ca cealaltă persoană să se schimbe, pentru că aveți puterea de a vă schimba pe voi înșivă. S-ar putea să nu fie nevoie să schimbați comportamentul narcisistului, pentru că puteți lua măsuri și vă puteți adapta la situație.

„Nu voi participa la bârfele din familie”, este o altă limită pe care o puteți stabili.

Metoda Gray Rock vă poate ajuta

Dacă aveți un plan în mișcare și v-ați stabilit limitele, poate doriți să experimentați metoda Gray Rock. Aceasta este o metodă care vă poate ajuta să vă descurcați cu persoanele care au tipuri de personalitate întunecate.

Metoda stâncii gri presupune să deveniți la fel de plictisitor și neinteresant ca o stâncă gri. Folosiți această metodă atunci când trebuie să interacționați cu un narcisist.

Răspundeți cu o voce monotonă și păstrați-vă interacțiunile scurte. Minimizarea conversațiilor și vorbirea fără un angajament real poate duce la mai puține interacțiuni din partea narcisistului.

Aveți un plan dacă aveți nevoie de o pauză

Dacă tot ceea ce faceți și planificați se duce pe apa sâmbetei, asigurați-vă că aveți o cale de scăpare. Acesta este modul suprem de a planifica! Verifică-te pe tot parcursul mesei în familie,pentru a te asigura că energia ta nu a fost ștearsă.

Plecați de la petrecere dacă este necesar, chiar dacă asta înseamnă să răspundeți la un apel telefonic, să vă plimbați câinele sau să mergeți la baie pentru a vă regrupa.

Asigurați-vă că vă reîncărcați vorbind cu cineva drag înainte de a reintra în situație.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel